Internationaal15 jul '20 12:42Aangepast op 16 jul '20 10:11

EU en India opnieuw om de tafel voor vrijhandelsverdrag

Auteur: BNR Webredactie

De EU blaast de onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag met India nieuw leven in. Nu de handelsrelaties van de EU met de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk onder druk staan, zoekt de EU nieuwe handelspartners. Vanmiddag praten EU-leiders hierover met de Indiase premier Modi.

Potentie

Richard Ghiasy, expert Aziatische geopolitiek bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) zegt dat India veel potentie heeft om een goede handelspartner te worden. 'Het heeft een populatie van circa 1,2 miljard, bijna 20 procent van de mensheid. Ze hebben niet de gemiddelde koopkracht van de Chinezen, maar de potentie is er.' Volgens Ghiasy is het nu zaak om de bouwstenen voor zo'n samenwerking te bereiken.

Beluister ook | China Podcast | Komt er ooit een eind aan het grensconflict tussen China en India?

Toch is er ook kritiek op India. Premier Modi staat niet bekend als een man met liberale opvattingen en hij sluit bijvoorbeeld moslims buiten. Ghiasy denkt dat dat een samenwerking niet in de weg zal staan. 'India is een democratie en lijkt veel meer op de EU dan China. Maar die punten gaan zeker worden besproken.'

Lees ook | 'Infrastructuur geneesmiddelenproductie moet terug naar Europa'

Vaccins

India kan ook een rol spelen in de corona-aanpak. 'India is een grootmacht op het vlak van medicijnen en vaccins. Het levert 60 procent van alle kindervaccins aan 120 landen wereldwijd. Ze maken het hoogwaardig en goedkoop', zegt Ghiasy. De samenwerking kan ook wederzijds goed zijn omdat de pandemie in India uit de hand loopt. Europa kan helpen met onder meer apparatuur, denkt hij.

Premier Modi
Premier Modi (EPA/Lukas Coch )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen