Internationaal16 jul '20 06:31Aangepast op 16 jul '20 08:39

Belangrijke Twitter-accounts gehackt en gevuld met bitcoin-berichten

Auteur: BNR Webredactie

De Twitter-accounts van vele bedrijven en bekende mensen zijn gehackt. Gisterenavond begon het met Elon Musk en Bill Gates, hun accounts verspreidden opeens allerlei dubieuze bitcoin-berichten.

Bitcoins

In deze berichten werd aan mensen gevraagd of ze 1.000 dollar willen overmaken en beloofd dat ze het dubbele bedrag terug zouden krijgen. Volgens verschillende media is er al ruim 100.000 dollar buitgemaakt. Via gehackte medewerkers van Twitter konden de hackers bij de accounts van veel prominenten. Twitter laat weten onderzoek te doen naar deze actie en probeert de schade te beperken.

Procesmatig niet in orde

Het bedrag zelf zal naar alle waarschijnlijkheid niet meer terug te krijgen zijn, denkt Dave Maasland, directeur van beveiligingsbedrijf ESET Nederland. 'Je zag op dit adres elke minuut een transactie binnenkomen. Dit is van ongekende schaal.' Het gaat om een gecoördineerde aanval van social engeneering, waarbij een medewerker van Twitter betrokken is. Het grootste punt dat Maasland maakt is de macht van deze medewerkers. 'Het belangrijkste punt is dat een medewerker een enorme hoeveelheid macht heeft. Procesmatig is het niet op orde dat een medewerker zoveel macht heeft en bij de accounts zelf kunnen.'

Prominente accounts

Het gaat vooral om prominente accounts die gehackt zijn, zoals Tesla-baas Elon Musk, Microsoft-oprichter Bill Gates, presidentskandidaat Joe Biden, oud-president Barack Obama en rapper Kanye West, maar ook de bedrijfsaccountds van Apple en Uber. In Nederland is het account van Geert Wilders gehackt, maar zijn account werd niet gevuld met berichten over bitcoin.

Luister ook | Bonus-bitcoin aan veel Venezolanen niet besteed

Twitter met logo
Twitter met logo (AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen