Internationaal16 jul '20 06:53Aangepast op 16 jul '20 08:46

Frankrijk wil mondkapjes in gesloten openbare ruimtes verplichten

Auteur: BNR Webredactie

Nederlanders moeten alleen een mondkapje op doen in het openbaar vervoer, maar in veel landen om ons heen kiezen ze voor een veel strengere aanpak. Zo ook in Frankrijk, dat het dragen mondkapjes in gesloten openbare ruimtes wil verplichten.

Op dit moment is het mondkapje in Frankrijk verplicht op stations, in het openbaar vervoer en in winkels als er om gevraagd is. President Emmanuel Macron wil aan dit rijtje ook locaties als winkelcentra, kerken, maar ook kantoren toevoegen. Dit zou op 1 augustus in moeten gaan.

Rare jongens, die Nederlanders

In vergelijking met Nederland is er in Frankrijk weinig discussie over het mondkapje geweest, zegt Eveline Bijlsma, correspondent in Frankrijk. '94 procent van de Fransen liet in een eerder onderzoek weten een mondkapje na de coronacrisis ook verplicht te willen zien.' Hoewel Frankrijk bekend staat als een land dat niet vies is van een demonstratie, stuit het mondkapje dus op weinig verzet. 'Frankrijk vindt de intelligente lockdown van de Nederlanders best wel raar. Alsof Nederland het niet serieus genoeg nam', legt Bijlsma uit. Maar volgens viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC is de manier van Nederland helemaal niet zo raar. Het zou volgens hem namelijk zorgen voor een afbreuk van de anderhalve meter. 'Het dragen van een mondkapje zou een soort schijnveiligheid creëren.'

Luister ook | Spanje weer aan het mondkapje

Werknemers van het gemeente Toulouse met mondkapjes
Werknemers van het gemeente Toulouse met mondkapjes (AFP Lionel Bonaventure)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen