Internationaal20 jul '20 12:26

VAE lanceren eerste succesvolle Marsmissie

Auteur: BNR Webredactie

De Verenigde Arabische Emiraten hebben vannacht als eerste Arabische land succesvol een missie naar Mars gelanceerd. Waar de ruimtevaart het domein was van grootmachten als de VS, Rusland, China en de EU storten kleinere landen zich nu ook op missies.

Lees ook | In lange ruimtereizen wordt taal cruciaal

Satelliet

De VAE hebben een satelliet gelanceerd die om Mars heen gaat draaien. De naam van de satelliet is 'el-Amal', ofwel 'de Hoop'. 'Ze zien zelf wel dat over een aantal jaar de fossiele brandstoffen minder belangrijk gaan zijn. Daarom willen ze meer in de kennisontwikkeling en technologie gaan doen. En volgend jaar bestaan de VAE 50 jaar en dat zou ook het moment zijn dat die satelliet zou aankomen bij Mars. Voor hen dus een geweldig moment om dat te vieren', zegt Daphne Stam, planeetonderzoeker aan de TU Delft.

Andere toepassingen

De lancering zelf werd uitgevoerd door Japan. Maar de VAE hebben veel plannen om een groot onderzoekscentrum te maken dat over Mars gaat. 'Dus ze hebben veel potentie en veel geld. Bij zo'n missie gaat het niet alleen om dat je bij Mars uitkomt. Maar ook op weg naar de lancering toe, heb je veel methodes, technieken en instrumentatie die je ontwikkelt. Die hebben ook toepassingen die je op aarde kan gebruiken.'

Beluister ook | Podcast | Space Cowboys

(EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen