Internationaal20 jul '20 13:44

Brexitonderhandelingen vlotten niet

Auteur: BNR Webredactie

De nieuwe strategie van de EU en het Verenigd Koninkrijk in de Brexit-onderhandelingen lijkt nog niet te werken. Sinds begin deze maand is besloten om bijna dagelijks met elkaar te onderhandelen. Afwisselend in meer of minder formele setting. Vooralsnog zonder resultaat. Volgens correspondent Joost Dobber zijn er nog veel struikelblokken.

(AFP Jeremy Selwyn)

Lastige klus

'Het was al een lastige klus en daar kwam corona overheen waardoor de onderhandelaars en hun adjudanten elkaar niet face to face konden ontmoeten. Dat bemoeilijkte de onderhandelingen'. En de onderhandelingen beperkten zich al tot persconferenties waar de Britse onderhandelaar Frost en zijn Europese tegenhanger Barnier met modder naar elkaar gooiden.

Nieuwe vorm

Na interventie van Von der Leyen en Johnson is tot een nieuwe modus operandi besloten: een maand lang elke dag onderhandelen, ook face tot face, in de hoop op een doorbraak. 'het is wel heel erg stil geworden, maar het moddergooien is gestopt'.

Volgens Dobber is het belangrijkste struikelblok nog steeds het gelijke speelveld. Europa is bang dat de Britten een concurrent worden met soepeler standaarden. de EU wil dat de Britten hun standaarden aanhouden, de Britten weigeren omdat de hele Brexit gaat om vrijheid. Andere issues: visserij en de jurisdictie van het Europese Hof van Justitie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen