Internationaal20 jul '20 20:47Aangepast op 21 jul '20 04:36

Rutte sleept extra geld voor Nederland uit Brusselse brand

Auteur: BNR Webredactie

Een hoger korting op de EU-begroting en meer euro's van de douaneheffingen blijven in Nederland. In het laatste onderhandelingsvoorstel dat deze avond door Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, is overhandigd aan alle lidstaten staan cijfers die de Nederlandse regering vrolijk stemmen. Voor de vierde dag op rij vergaderen Europese regeringsleiders over het coronaherstelfonds en de Europese begroting.

Luister ook | EU-top: 'Wachten op Michel'

Kortingen en douaneheffingen

De korting op de EU-begroting gaat van 1.576 miljoen euro per jaar naar 1.921 miljoen. En van de douaneheffingen die Nederland int voor de EU mag het 25% zelf houden. Vooral dat laatste is pikant omdat in de eerste plannen voor de nieuwe Europese begroting het percentage verlaagd zou worden van 20 naar 10 procent. De harde onderhandelingen die Rutte deze dagen voert in Brussel lijken zich uit te gaan betalen.

'Meer dan 100 miljoen euro'

In het onderhandelingsvoorstel dat Michel afgelopen zaterdag, na de eerste dag van de Europese top, ging het deel van de heffingen die landen mogen houden al naar 20 procent. Nu komt daar dus nog 5 procent bij. Dat levert Nederland nog eens 'meer dan 100 miljoen euro op', laat een EU-bron aan BNR weten.

Positief, maar nog veel te onderhandelen

Over het gehele pakket dat nu op tafel ligt is de Nederlandse regering redelijk positief, maar er wordt gelijk bij gezegd dat er nog heel veel te onderhandelen is. Het belangrijkste strijdpunt van de afgelopen dagen was het aandeel van subsidies in het corona-wederopbouwfonds. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron maakten zich hard voor 500 miljard euro aan subsidies, Nederland en zijn zuinige vrienden wilden dat het hele fonds uit leningen zou bestaan. Het compromis is nu 390 miljard euro aan subsidies, geld dat de EU-landen samen lenen om te verdelen over de regio's die het zwaarst zijn getroffen door het coronavirus.

Minder voor de Green Deal

Dat het bedrag door verzet van Rutte en anderen omlaag is gegaan betekent wel dat er minder geld is voor de Green Deal, innovatie en investeringen in bedrijven. Dat er dus minder geld is voor wat Rutte 'de modernisering van de Europese begroting' noemt, en waar hij een voorstander van is, lijkt de Nederlandse regering dan maar op de koop toe te nemen. Of alle plannen van Michel zoals ze nu op papier zijn gezet ook de eindstreep halen zal afhangen van de onderhandelingen tussen de regeringsleiders en staatshoofden die deze nacht weer door zullen gaan. Of er dan morgenochtend een akkoord is durft nog niemand in Brussel te zeggen.

(Jonas Roosens / ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen