Het akkoord bestaat uit twee onderdelen: de meerjarenbegroting, waar 1100 miljard euro in zit, en het coronaherstelfonds. Daar zit 750 miljard euro in. Daarvan bestaat 390 miljard euro uit subsidies, het overige deel wordt geleend. Nederland krijgt onder meer zeggenschap over de besteding van de subsidies uit het herstelfonds. Daarnaast heeft Nederland ook een korting gekregen op de jaarlijkse EU-afdracht en heeft het een noodrem-functie gekregen over de uitgiftes van de subsidies.
Van het coronaherstelfonds gaat het grootste deel, een kwart, naar de Italianen. Die krijgen ongeveer 209 miljard euro uit het fonds. Nederland zelf ontvangt ongeveer 6.7 miljard euro.
De Frans-Duitse macht is niet meer
Arend-Jan Boekestijn, historicus en elke week te horen in Boekestijn en De Wijk op BNR, noemt het een 'historisch' akkoord. 'Voor het eerst heeft die Frans-Duitse as, die altijd oppermachtig was, geen dingen er doorheen kunnen drukken. Ze wilden samen bijna alles met giften uitgeven van die 750 miljard, dat is nu maar de helft geworden.' Boekestijn vindt het ook bijzonder dat juist Nederland één van de machtige landen was bij het uitonderhandelen van dit akkoord. 'Nederland was de aanvoerder van de mensen die het echt belangrijk vonden dat naast solidariteit ook soliditeit belangrijk was. Dat is ook gelukt. Dat wilde Merkel en Macron niet omdat zij zo bang waren dat Europa in elkaar zou storten.'
'Historische vergissing'
'Een historische vergissing', zo wordt de uitkomst van de EU-top genoemd door de SGP. De partij is niet blij met het herstelfonds en de nieuwe EU-begroting en gaat ook tegen die plannen stemmen in het Europees Parlement. Bert-Jan Ruissen, Europarlementariër namens de SGP, vindt dit akkoord veel te groot. 'Ze moeten het in Brussel niet al te gortig maken. We zijn voor de samenwerking, maar niet voor zo'n megabegroting en megafonds zoals nu is voorgesteld.' Ruissen vindt dan ook dat de EU nu te ver gaat. 'Europa moet ook zijn grenzen kennen. Wat nu voor ligt betekent dat ze de EU verder gaan optuigen, dat de EU nog meer geld en macht krijgt en dat het in de richting gaat van een superstaat. Daar hebben we als SGP altijd al voor gewaarschuwd.'

Luister ook | EU-leiders akkoord over herstelfonds en begroting
Solidariteit? Twee verhalen
Hoewel het grote verhaal volgens Pinster er een is over solidariteit, hebben veel Europese leiders dat gevoel niet gekregen. 'Ze zagen vooral een Nederland dat met zijn eigenbelang bezig was, wat terug te zien is in één van de belangrijkste punten voor Nederland en dat het ook binnengehaald heeft - de korting op de Europese begroting. Nederland wordt ook gezien als een bemoeial die toezicht wil en die wil kunnen ingrijpen, op het pensioenstelsel in Italie, op de arbeidsmarkt in Spanje. Rutte hij blaast nu hoog van de toren dat het gebeurd is, maar er zit een ook een ander verhaal achter'.
Paragraaf Rechtsstaat dun geworden
Nederland heeft echter ook water bij de wijn moeten doen. Een belangrijk punt waar Rutte de onderhandelingen mee inging was de koppeling van de Rule of Law en de begroting, het waarborgen van de rechtsstaat - en dan met name in landen als Polen en Hongarije. 'Die paragraaf is erg kort geworden, daar is veel uit geschrapt. Rutte zegt ermee te kunnen leven, en ook de Hongaarse leider Orbán kan het thuis uitleggen. En dat terwijl dit vooral een zaak was waar Rutte bovenop zou zitten'.
Volgens Pinster zal een groot deel van de kamer dit alles enthousiast ontvangen: niet méér geld naar Europa en een vinger aan de pols met de hervormingen. Of dit alles de statuur van Rutte goed heeft gedaan, betwijfelt Pinster. 'De commentaren zijn wel dat Nederland hoog spel heeft gespeeld'.