Internationaal22 jul '20 16:47Aangepast op 22 jul '20 17:53

Chinees consulaat in Houston moet dicht

Auteur: BNR Webredactie

Het Chinese consulaat in Houston, Texas moet binnen drie dagen sluiten. Dat wil de Amerikaanse regering. De Chinese regering spreekt van provocaties en dreigt al met tegenmaatregelen.

Lees ook | VS schrapt privileges Hongkong

Furieus

Vanuit het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken is furieus gereageerd. Die hebben ook gezegd dat het gaat om een 'niet eerder vertoonde escalatie sinds het begin van de diplomatieke betrekkingen in 1979.' 'Naar alle waarschijnlijkheid zal een van de tegenmaatregelen zijn dat een Amerikaans consulaat in China wordt gesloten. Daarnaast zijn er de bekende Chinese acties zoals strengere dan normale controles bij import en export tussen beide landen, extra controles en het uitzetten van nog meer journalisten. De meest ingrijpende reactie zou zijn: het opzeggen van de diplomatieke betrekkingen', zegt Boudewijn Poldermans, sinoloog en bestuurslid bij de Netherlands China Business Council. Volgens Poldermans is de reden van de sluiting van het consulaat in de Chinese pers dat de Amerikanen meer diplomaten naar China zouden willen sturen. Er wordt niet gerept over de redenen die de Amerikanen geven voor de sluiting.

Hackers

De directe aanleiding voor de sluiting van het consulaat is de aanklacht tegen twee Chinese hackers. Die worden verdacht van het bespioneren van het coronavaccinprogramma voor de Chinese geheime dienst. 'Dat past naadloos bij de officiele reden die de regering Trump geeft en dat is: China houdt maar niet op met het stelen van Amerikaanse kennis. Er wordt steeds gesproken over intellectuele eigendom, maar je praat dus over het jatten van formules, ontwerpen en blauwdrukken. Dat past dan weer naadloos in de verkiezingsretoriek van Donald Trump. Hij blijft China afschilderen als een misdadige organisatie die Amerikaanse banen steelt. Hoewel hij altijd zeer lovend spreekt over president Xi, heeft hij nooit een goed woord over voor China', zegt David Hammelburg, correspondent in de Verenigde Staten.

Machtsspel

Het gaat hier dus over het voortdurende machtsspel tussen de Verenigde Staten en China. Het consulaat in Houston klaagt over voortdurende intimidatie. De enorme stad heeft een mega-economie, dus de Chinezen verliezen hier zakelijk wel. 'Het is tit-for-tat, je weet dat er represailles komen. Er komt eerst een tegenzet. De VS hebben behalve de ambassade in Beijing, ook vijf consulaten in China. Volgens persbureau Reuters overweegt China de Amerikaanse ambassade in Wuhan te sluiten en volgens Bloomberg zelfs het consulaat in Hongkong. Dit is dus een machtsspel en dat is alleen maar aan het escaleren.'

Luister ook | 第三十六集 Wat kan Nederland doen tegen Chinese beïnvloeding?

(Aaron M. Sprecher / EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen