Internationaal26 jul '20 13:31

Tientallen journalisten stappen op bij grootste Hongaarse nieuwssite

Auteur: Aäron Loupatty

Zeker 60 journalisten van de grootste Hongaarse nieuwssite Index.hu zijn opgestapt. Ze zijn het oneens met het ontslag van de hoofdredacteur. Die moest het veld ruimen na kritiek op het kopen van mediabedrijven door bondgenoten van premier Orbán.

Index.hu was nog één van de laatste onafhankelijke media in het Europese land, zo vertelt Stefan Bos, Hongerije-correspondent. 'Die tientallen journalisten zijn opgestapt omdat ze niet tegen de groeiende druk kunnen van de bondgenoten van premier Viktor Orbán. Index was nog de laatste hele grote onafhankelijke nieuwswebsite. Ze zeggen dat ze echt hebben geprobeerd om tot het uiterste te gaan om onafhankelijk hun vak uit te voeren en kritisch te zijn. Niet alleen richting de regering maar ook tegen oppositie. Maar het wordt kennelijk niet begrepen', zo stelt Bos.

Barometer

De hoofdredacteur van het medium werd eerder ontslagen door het management, dat in handen is van een bondgenoot van de Hongaarse premier. 'Vandaar dat de journalisten zelf ook een soort barometer hadden ingevoerd over of ze vrij of onvrij zijn. Onlangs hebben ze die barometer op 'gedeeltelijk onvrij' gezet, omdat ze bang waren voor deze ontwikkelingen. De hoofdredacteur weigerde om dat te veranderen. Daarop zei het management dat hij moest opstappen, want die wilde van die barometer af. Dat weigerde de hoofdredacteur, omdat hij de barometer belangrijk vindt als signaal naar mensen om te zien of wij nog onafhankelijk zijn. Toen moest de hoofdredacteur vertrekken', zo beschrijft Bos.

De Hongaarse premier Viktor Orbán.
De Hongaarse premier Viktor Orbán. (EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen