Hagia Sophia opnieuw in gebruik als moskee
De wereldberoemde Hagia Sophia in Istanbul is sinds vanochtend weer in gebruik als moskee. President Erdogan heeft hier lang op gehamerd. Er kwamen meteen duizenden mensen op het gebouw af.
Lees ook | Turkije en EU spreken over vluchtelingencrisis
Atatürk
Het is een belangrijke gebeurtenis in Turkije. Het werd live op televisie uitgezonden en er waren zelfs mensen die in de buurt hebben overnacht om er als eerste bij te zijn. 'De Hagia Sophia is ooit gebouwd als Byzantijnse kerk en werd later een moskee onder de Ottomanen. Van 1453 tot 1934 is de Hagia Sophia een moskee geweest onder het Ottomaanse Rijk en het begin van de Turkse republiek. Atatürk maakte er in de jaren 1934 een museum van. Dat was tegen het zere been van veel conservatieve, gelovige Turken die vonden dat het een moskee moest blijven. Vandaag is dat na decennialange strijd gebeurd', legt Turkije-correspondent Joost Lagendijk uit.
Afleidingsmanoeuvre
President Recep Tayyip Erdogan is zelf moslim. De president zei al in het begin van zijn politieke carrière, als burgemeester van Istanbul in de jaren '90, dat het zijn droom was om van de Hagia Sophia opnieuw een moskee te maken. Maar er zijn ook andere mogelijke redenen waarom dat uitgerekend nu gebeurt. 'Het gaat met Erdogan en zijn partij niet heel erg goed in de peilingen. Uit peilingen blijkt dat ongeveer de helft van de Turken het ziet als een goed getimed afleidingsmanoeuvre om van de werkelijke problemen af te leiden: werkloosheid en een economische crisis.'
Luister ook | BNR De Wereld | Erdogan en vluchtelingen: spookbeelden en chantage