Internationaal27 jul '20 16:31

Belgische regering neemt opnieuw coronamaatregelen

Auteur: BNR Webredactie

De Belgische regering neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De zogenaamde sociale bubbel wordt teruggeschroefd. Belgen mogen naast hun gezin nog vijf andere mensen zien en dat een maand lang. Dat maakt de Belgische premier Sophie Wilmès bekend na afloop van overleg in de Belgische Veiligheidsraad.

Lees ook | Belgen moeten verplicht mondkapje op vanaf zaterdag

Minstens vier weken

Minstens vier weken lang wordt de sociale bubbel voor Belgen verkleind tot vijf personen voor een huishouden. Het aantal besmettingen stijgt in België al een tijdje. Vorige week was er al een Veiligheidsraad, maar werden geen extra maatregelen genomen. 'Daar is een heel weekend lang kritiek op gekomen. De Veiligheidsraad van vandaag zou er pas vrijdag zijn en is dus vervroegd. Nu is dan toch de beslissing genomen, al was verwacht dat de bubbel zou worden verkleind tot tien personen. Vijf is dus iets strenger dan werd verwacht', zegt Nico Cardone, journalist bij de Vlaamse publieke omroep VRT.

Extra maatregelen

Ook evenementen krijgen strengere regels. Op dit moment mochten evenementen worden georganiseerd voor 400 mensen buiten en 200 mensen binnen. Dat wordt nu gehalveerd. 'Je moet nu ook alleen winkelen en je mag maar een half uur binnen zijn. Daarnaast zal ook een mondmasker op straat worden verplicht op plaatsen waar je de regels voor social distancing niet kan garanderen.' Nederlanders zijn nog steeds welkom in België, al kan het geen kwaad om de geldende regels er nog eens op na te lezen.

Luister ook | Newsroom | Een wanhoopsdaad in de Belgische politiek

(Dirk Waem / EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen