Internationaal27 jul '20 19:39

Johnson lanceert campagne tegen obesitas

Auteur: BNR Webredactie

Boris Johnson lanceert een campagne tegen obesitas. Hij doet dit in het kader van de coronacrisis. Mensen met overgewicht hebben namelijk twee keer zo veel kans om te overlijden aan het virus.

Lees ook | Britse quarantaineregel nieuwe dreun voor Spanje

Gezondheidsrisico

Tweederde van de Britten kampt met overgewicht. De Britse premier Boris Johnson is er ook openhartig over: hij heeft te weinig aandacht gehad voor zijn eigen overgewicht en het gezondheidsrisico dat daardoor kan ontstaan. 'Tot hij op de intensive care belandde met het coronavirus een paar maanden geleden. Toen realiseerde hij zich zelf dat het coronavirus een grote rol speelt bij besmetting met het coronavirus. Sindsdien is hij beter gaan eten, gaan lopen en is hij tenminste zeven kilo afgevallen. De niet-zo-subtiele boodschap is: als ik dat kan, kan u dat ook', zegt Groot-Brittannië-correspondent Lia van Bekhoven.

Eigen verantwoordelijkheid

Geen reclame voor junk food voor 9 uur 's avonds, misschien wordt het wel helemaal verboden. Er mag ook geen chips en chocolade liggen bij kassa's in winkels. Restaurants en cafés moeten op hun menukaart aangeven hoeveel calorieën er zitten in de maaltijden, maar belangrijker, ook in alcoholische dranken. Critici van de aangekondigde maatregelen wijzen erop dat er te veel persoonlijke verantwoordelijkheid wordt gelegd bij de Britten zelf. 'De maatregelen worden door artsen te beperkt gevonden. De staat, zegt men hier, moet steviger ingrijpen. Johnson zelf zegt dat hij niet wil betuttelen, maar positief ondersteunen.'

Luister ook | BNR Beter | Gezonde leefstijl: voorlichten of verplichten?

(Jeremy Selwyn / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen