Internationaal3 aug '20 16:33Aangepast op 3 aug '20 17:56

Zweedse corona-aanpak lijkt succesvol

Auteur: BNR Webredactie

Terwijl heel Europa een toenemende hoeveelheid coronagevallen telt, is het in Zweden nog rustig. De trend in Zweden lijkt duidelijk: de hoeveelheid coronabesmettingen die er elke dag bij komen neemt af, waar die in Nederland juist toeneemt. Toch is er kritiek, en doen alsof het nu allemaal de goede kant op gaat kan later misschien naïef blijken.

Lees ook | 'Koppige' Zweden houden halsstarrig vast aan los corona-regime

Niet bezorgd

De Zweedse overheid is niet bezorgd over een mogelijke tweede golf aan coronabesmettingen en gaat geen extra maatregelen nemen. Nele Brusselaers, epidemioloog bij het Karolinska Institutet in Stockholm, heeft kritiek op de Zweedse aanpak. Er zijn nog steeds zeer weinig extra maatregelen zoals een mondkapjesplicht op publieke plekken en in de zorg. 'Er zijn zeer weinig opgelegde maatregelen in Zweden, behalve bijvoorbeeld de afstandsregel. Maar heel wat Zweden zijn op vakantie voor drie tot vijf of zes weken. Volgende week komen die vakantiegangers terug. Ik had niet verwacht dat het aantal besmettingen in Zweden nu al zou toenemen. Het aantal besmettingen is ook met een korrel zout te nemen, want er wordt ook nog steeds niet ingezet op massaal testen.'

Weinig harde maatregelen

De afgelopen maanden heeft Zweden weinig harde maatregelen afgekondigd. Het ging er eerder over adviezen die gegeven werden aan de Zweedse bevolking. 'De belangrijkste was dat cafés en scholen wel mochten openblijven tijdens de hoogdagen van de epidemie. Daardoor is er een soor van gecontroleerde verspreiding gaan rondwaren waardoor meer mensen een immuniteit hebben opgebouwd', zegt Koen Verhelst, correspondent in Zweden. Nu er nog steeds geen tweede golf lijkt aan te komen en de Zweden hun samenleving weer openen, lijkt het erop dat er inderdaad immuniteit is opgebouwd.

Anders Tegnell

De aanpak van de Zweedse Jaap van Dissel, de epidemioloog Anders Tegnell, lijkt dus te hebben gewerkt. 'Hij werd een soort vrijheidsstrijder in Europa. Hij werd op het schild gehesen als iemand die voor een vrije economie bleef strijden. Daarna werd het wat negatiever omdat heel wat ouderen kwamen te overlijden. Nu komt hij weer in de belangstelling omdat blijkt dat zijn aanpak blijkt te werken.'

Waakzaam

De Zweden zijn wel nog waakzaam tegenover terugkerende Zweden uit Zuid-Europa. Er worden meer testen aangekondigd. Er zijn ook resultaten van de onderzoeken over plaatsen waar de Zweden meer waakzaam moesten zijn zoals drukbevolkte wijken en in de woonzorgcentra.

Luister ook | Helder! Waarom AI en niet een app ons uit de lockdown krijgt

Image
(Johan Nilsson / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen