Bouterse zadelt opvolger Santokhi op met miljardenschuld
De Surinaamse oud-president Desi Bouterse laat zijn opvolger achter met een miljardenschuld. Het betreft vooral buitenlandse leningen, maar vlak voor de verkiezingen nam hij ook nog even een paar duizend extra ambtenaren aan. 'Dit gebeurt heel vaak', zegt hoogleraar Politieke Economie Jakob de Haan.
Niet uniek voor Suriname
Volgens De Haan is het niet uniek voor de 'wat minder nette democratieën als Suriname', maar zie je ook in nette democratieën dat politici allerlei trucs uithalen om hun populariteit wat op te vijzelen. 'Als je ambtenaren aanneemt dan kun je er vanuit gaan dat die mensen die een baan krijgen dankzij hem waarschijnlijk op hem gaan stemmen. Dat kan zeker in een nek-aan-nek-race doorslaggevend zijn. Je ziet het bij heel veel politici die in het nauw zijn.'
Luister ook | Suriname: Chan Santokhi
'Een groot deel van Bouterse's schuld bestaat uit leningen van buitenlandse investeerders, waarschijnlijk uitgedrukt in dollars. Dat maakt je heel kwetsbaar als klein land, je moet wel steeds in staat zijn om de rentebetalingen op die schuld te voldoen.' Het is volgens De Haan voro de nieuwe Surinaamse regering belangrijk duidelijk te maken dat Suriname aan zijn verplichtingen zal voldoen.
Luister ook | Santokhi: 'Houden aan wettelijke bepalingen uitlevering Bouterse'