Kaag: 'Libanezen willen Nederlandse hulp bij wederopbouw'
De Libanezen willen dat juist Nederland gaat kijken naar hoe de haven in Beiroet kan worden heropgebouwd. Vanuit Nederland vertrekt vanavond al een reddingsteam met 63 hulpverleners en acht speurhonden om te helpen met de reddingswerkzaamheden en het bergen van lichamen. 'Dit zijn kritische activiteiten van het eerste uur, je moet er zijn. Dit is niet alleen iets wat wij als Nederland heel goed kunnen, maar ook echt kunnen leveren', zegt minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking.
Lees ook | Meer dan 100 doden en 4.000 gewonden na verwoestende explosie Beiroet
Wederopbouw
Er komt hulp op gang vanuit verschillende delen van de wereld. Brussel heeft aangekondigd de Europese hulp te gaan coördineren. Er zal ook tussen een half en een miljoen euro aan Nederlands steungeld worden gestuurd naar het Libanese Rode Kruis. 'De eerste fase is altijd levens redden, dak boven het hoofd. Verder gaan we binnen Europees verband kijken hoe we eventueel kunnen helpen bij de wederopbouw, bijvoorbeeld van de haven, want dat is wel de levensader. De Libanezen willen graag dat Nederland juist ook daarnaar gaat kijken.'
Enschede-verhaal
Het is een beetje een Enschede-verhaal, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. 'Volgens persbureau AP heeft zich het volgende afgespeeld: naast dit pakhuis lag een ander pakhuis met vuurwerk dat is ontploft. Dat is waarschijnlijk wat de voorraad in de fik heeft gestoken die de enorme explosie heeft veroorzaakt. Maar nu is de vraag: hoe kwam er een vlam in de opslagplaats voor het vuurwerk?' Hammelburg gelooft niet dat het om kwade opzet gaat.
Nieuws: Nederland gaat helpen met de wederopbouw van de haven van Beiroet. Op korte termijn al hulp om de complexe situatie aan te pakken, meldt minister Kaag.
— Geert Jan Hahn (@geertjanhahn) August 5, 2020
Luister ook | Libanese gemeenschap Amsterdam komt samen