'Gaat EU ingrijpen in Wit-Rusland?'
De verkiezingsuitslag in Wit-Rusland zorgt voor grote spanningen in het land en ook daarbuiten. Zittend president Loekasjenko is herkozen met bijna 80 procent van de stemmen, maar volgens de oppositie is er flink gerommeld met de stembiljetten. Er braken meteen al rellen uit.
Beluister ook | Rellen in Minsk na verkiezingszege Loekasjenko
Polen heeft gevraagd om een extra EU-top. Omdat Wit-Rusland niet in de EU zit, kan de unie de gebruikelijke procedures niet toepassen, vertelt EU-correspondent voor het FD Mathijs Schiffers. Maar de EU heeft een interessante markt en kan wel met sancties landen bewegen om zich wat netter te gedragen.
Buurland Polen
Bij de verkiezingen van zondag waren geen internationale waarnemers aanwezig. Dat Polen om de speciale EU-top heeft gevraagd, is begrijpelijk, zegt Schiffers. Polen is een buurland van Wit-Rusland, er wonen zo'n 300.000 Polen in Wit-Rusland en daarnaast is Polen bang voor de Russische invloedssfeer in het land van Loekasjenko.
Niet verdeeld
De angst bestaat dat, mocht de EU ingrijpen en het vuurtje een beetje opstoken in Wit-Rusland, er net zo'n veldslag komt als we in Oekraïne hebben gezien. Toch is er wel een verschil volgens Schiffers. In Oekraïne was sprake van een grote scheiding tussen het oostelijke deel dat bij Rusland wil horen en het westen dat kiest voor de EU. Die verdeling is er in Wit-Rusland niet.
Kabaal
Marc Jansen, Rusland- en Oost-Europa-deskundige, denkt dat de protesten langzaam uit zullen doven. ‘Ik verwacht geen Oekraïense toestanden, dat zit niet in de Wit-Russische traditie. Er wordt niet genoeg kabaal gemaakt om Loekasjenko ertoe te bewegen om richting de oppositie te bewegen.’