Ook Nederlandse bedrijven doen zaken met Loekasjenko
Ook Nederlandse bedrijven als Shell en Philips doen zaken in Wit-Rusland. En krijgen dus te maken met de clan rond de zeer omstreden Wit-Russische president Loekasjenko. Wie zaken doet in zulke landen, kan niet om dubieuze stromannen van Loekasjenko heen.
Luister ook | EU moet óf Loekasjenko, óf Tichanovskaya erkennen
Clan rond Loekasjenko
Heleen over de Linden doet als advocaat veel zaken in de voormalige Sovjet-Unie, verder doet ze wetenschappelijk onderzoek naar Europese sancties. Zij zegt dat ondernemers in Wit-Rusland voor praktisch alles een vergunning nodig hebben. Die vergunning is alleen te verkrijgen bij de clan rondom Loekasjenko.
'In Belarus heb je overal licenties nodig en die krijg je niet zomaar, dat is een middel waarmee dingen gestuurd worden. Je moet waarschijnlijk met veel geld binnen komen en de juiste mensen kennen. Je moet toch wel met Loekasjenko en zijn entourage bevriend willen zijn', zegt Over de Linden.
Luister ook | Meer protesten in Wit-Rusland, oppositieleider in Litouwen
Grote risico's
Dat er relatief weinig kleine en middelgrote bedrijven werkzaam zijn in Wit-Rusland wijt Over de Linden deels aan het inherente risico van het zakendoen in dictatoriale regimes: bedrijven zijn kwetsbaar, bijvoorbeeld voor nationalisatie en niet-transparante wetgeving, veel bedrijven willen dat risico niet lopen.
Intussen in Wit-Rusland
Wit-Russische veiligheidstroepen hebben in de derde nacht van massale demonstraties tegen het regime de vermeende organisatoren van de protesten gearresteerd, meldt het staatspersbureau Belta woensdag. Duizenden demonstranten zijn door het hele land de straat opgegaan sinds de presidentsverkiezingen op zondag. Zij beschuldigen dictator Alexander Loekasjenko ervan te hebben gesjoemeld met de verkiezingsuitslag. In totaal zijn er al meer dan 5000 demonstranten gearresteerd.
Haperend internet
Het internet werkte in de nacht van dinsdag op woensdag nauwelijks in Wit-Rusland. De verbinding werd pas 's ochtends hersteld. Met die tactiek willen de autoriteiten de protesten klein houden en voorkomen dat mensen netwerken vormen.
Verharding politie-optreden
Volgens waarnemers hebben de veiligheidstroepen dit keer harder opgetreden tegen demonstranten dan in de voorgaande nachten. Op foto's is te zien hoe politieagenten demonstranten met knuppels sloegen. Veiligheidstroepen vielen ook automobilisten aan die toeterend door de straten reden. Ook buiten de hoofdstad Minsk waren er grote protesten, waarbij mensen blokkades oprichtten.