Internationaal13 aug '20 18:54

Israël schort annexatie Westbank op

Auteur: BNR Webredactie

Israël schort de internationaal omstreden annexatie van Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever op. Dat maakte de Amerikaanse president Trump bekend. De stap is onderdeel van een historisch, door Washington bemiddeld akkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). 'De Palestijnen zijn weer de Sjaak', zegt Midden-Oosten-expert Hans Wurzer van het Instituut Clingendael.

Donald Trump maakt het akkoord bekend, schoonzoon en adviseur Jared Kushner kijkt toe
Donald Trump maakt het akkoord bekend, schoonzoon en adviseur Jared Kushner kijkt toe (AFP Brendan Smialowski)

Grote stap

Wurzer noemt het een grote stap in de normalisatie van de betrekkingen tussen Israël en de regio. Waar wél een prijskaartje aan zit: uitstel van annexatie van de Westbank waar de Israëlische kolonisten zitten.

Flink scoren...

Volgens de Palestijnse Autoriteit wordt Israël feitelijk beloond door openlijk te stellen wat ze altijd al van plan waren: de annexatie. 'Daar was een deadline van 1 juli bij gesteld, die is niet behaald door Netanyahu. Eigenlijk wachtte Netanyahu de hele tijd op het groene licht van de VS, maar dat kwam niet omdat Trump niets doet als hij er geen baat bij heeft. Vandaar dat het even in de vriezer stond.'

...maar niet door de Palestijnen

Volgens Wurzer wordt er flink door de verschillende partijen gescoord met dit akkoord. Althans voor de bühne: Israël kan normalisering van de betrekkingen met een golfstaat claimen, de VAE scoort door een bemiddelende rol op zich te nemen en de VS toucheren punten in het buitenlandbeleid. De Palestijnen winnen er niets bij: 'Die zijn natuurlijk weer de Sjaak. Het gaat over de Palestijnen, ze worden er niet bij betrokken'.

Wurzer verklaart de toenadering tussen Israël en de VAE dankzij de grote strategische rivaal van beide: Iran. 'Ze willen de toegenomen regionale hegemonie van Iran tegengaan.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen