Internationaal13 aug '20 17:56

Steeds meer verzet Belarus tegen bruut politiegeweld

Auteur: BNR Webredactie

Het blijft onrustig in Belarus - vier dagen vol protesten tegen dictator Loekasjenko heeft het land inmiddels achter de rug. In die tijd werden bijna 7.000 mensen opgepakt volgens de regering. Het regime is vandaag begonnen arrestanten vrij te laten. 'Om plaats te maken voor meer arrestanten', zegt Belarus-kenner Franka Hummels.

(AFP Sergei Gapon)

Luister ook | EU moet of Loekasjenko óf Tichanovskaya erkennen

Horrorverhalen

Volgens Hummels zijn er de afgelopen dagen veel willekeurige mensen opgepakt. 'Ze sluiten mensen op in sporthallen. De omstandigheden zijn er slecht.' Arrestanten zouden geen eten of medicijnen krijgen, met veel mensen in een cel worden gestopt, er wordt gedreigd met fysiek geweld en marteling, er wordt gemarteld.

Luister ook |Steeds meer protest in Wit-Rusland

'Het zijn verschrikkelijke verhalen, we wisten het wel, maar nu wordt dat bevestigd door mensen die vrijkomen, door journalisten die ook opgesloten zijn en door artsen die mensen onderzocht hebben. Het beeld dat we hebben wordt ingekleurd door de feiten.'

Luister ook | Ook Nederlandse bedrijven doen zaken met Loekasjenko

Verzet breidt zich uit

Volgens Hummels heeft de harde aanpak twee gevolgen - mensen worden nog meer gemotiveerd om in opstand te komen, anderzijds worden mensen ontmoedigd en bang. 'Mensen worden random opgepakt, ook als ze niet tegen het regime waren, daar komt nu beweging in. Bij veel fabrieken wordt gestaakt, en dat is opvallend, dat zijn de plekken waar normaal gesproken geen kritiek is.'

Richtten de protesten zich aanvankelijk tegen de verkiezingsfraude, nu is het tegen het brute politiegeweld. 'Het verzet wordt breder'.

Luister ook |Gezocht: lange adem voor Wit-Russen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen