Internationaal17 aug '20 15:04Aangepast op 17 aug '20 19:10

Nederlandse diplomaat ontboden in Rusland na vondst spionageapparaat

Auteur: BNR Webredactie

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt een gezant van Nederland op het matje te hebben geroepen. De aanleiding zou de vondst zijn van een spionage-apparaat in de auto van een Russische militaire attaché in Nederland.

Het ministerie roept Nederland op maatregelen te nemen om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. 'Dergelijke onvriendschappelijke acties' komen de 'toch al complexe relatie' met Nederland niet ten goede, meldt het departement.

Gebruikelijk

Volgens Willemijn Aerts, onderzoeker Inlichtingen en Veiligheidsdienst aan de Universiteit Leiden is dit - mocht het verhaal kloppen - een gebruikelijke manier van spioneren. 'Landen willen graag weten wat vertegenwoordigers van andere landen in hun land uitspoken: met wie ze praten, waar ze zijn.'

OPCW

Het is uiteraard niet de bedoeling dat spionage-apparatuur ontdekt wordt. 'Maar je weet als vertegenwoordiger dat je in de gaten gehouden wordt, dus er zal ook goed gezocht worden', weet Aerts. Ze vindt het 'bijzonder' dat Rusland zich hier zo druk om maakt: 'Ze hebben twee jaar geleden zelf geprobeerd OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag, te hacken. En nu ontbieden ze voor dit een Nederlandse diplomaat?'

Luister terug | De Wereld | Het coronavirus | Iedereen doet maar wat

Agressief

Het is niet het eerste incident rond een Russische diplomaat in Nederland. De Nederlandse politie nam in 2013 de tweede man van de Russische ambassade, Dmitri Borodin, mee naar het bureau. Buren hadden geklaagd dat de diplomaat zich agressief gedroeg tegen zijn kinderen. Eerder had zijn vrouw al enkele auto's geramd. Rusland pikte de aanhouding niet en Nederland bood excuses aan.

Luister terug | Perestrojkast | Poetin herschrijft de geschiedenis

MH17

Ook het neerhalen van MH17 in 2014 heeft de relatie tussen Den Haag en Moskou onder druk gezet. De Boeing 777 werd onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten. Alle 298 mensen aan boord kwam om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Buk-raket

Volgens internationaal onderzoek was de Buk-raket waarmee het vliegtuig werd neergeschoten, afkomstig uit Rusland. Moskou zegt echter niet verantwoordelijk te zijn voor het drama. Nederland maakte vorige maand bekend Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) te dagen om zijn rol in het neerhalen van MH17.

De Russische ambassade in Den Haag.
De Russische ambassade in Den Haag. (Phil Nijhuis)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen