Het ministerie roept Nederland op maatregelen te nemen om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. 'Dergelijke onvriendschappelijke acties' komen de 'toch al complexe relatie' met Nederland niet ten goede, meldt het departement.
Gebruikelijk
Volgens Willemijn Aerts, onderzoeker Inlichtingen en Veiligheidsdienst aan de Universiteit Leiden is dit - mocht het verhaal kloppen - een gebruikelijke manier van spioneren. 'Landen willen graag weten wat vertegenwoordigers van andere landen in hun land uitspoken: met wie ze praten, waar ze zijn.'
OPCW
Het is uiteraard niet de bedoeling dat spionage-apparatuur ontdekt wordt. 'Maar je weet als vertegenwoordiger dat je in de gaten gehouden wordt, dus er zal ook goed gezocht worden', weet Aerts. Ze vindt het 'bijzonder' dat Rusland zich hier zo druk om maakt: 'Ze hebben twee jaar geleden zelf geprobeerd OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag, te hacken. En nu ontbieden ze voor dit een Nederlandse diplomaat?'
Luister terug | De Wereld | Het coronavirus | Iedereen doet maar wat
Agressief
Het is niet het eerste incident rond een Russische diplomaat in Nederland. De Nederlandse politie nam in 2013 de tweede man van de Russische ambassade, Dmitri Borodin, mee naar het bureau. Buren hadden geklaagd dat de diplomaat zich agressief gedroeg tegen zijn kinderen. Eerder had zijn vrouw al enkele auto's geramd. Rusland pikte de aanhouding niet en Nederland bood excuses aan.
Luister terug | Perestrojkast | Poetin herschrijft de geschiedenis
MH17
Ook het neerhalen van MH17 in 2014 heeft de relatie tussen Den Haag en Moskou onder druk gezet. De Boeing 777 werd onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten. Alle 298 mensen aan boord kwam om het leven, onder wie 196 Nederlanders.
Buk-raket
Volgens internationaal onderzoek was de Buk-raket waarmee het vliegtuig werd neergeschoten, afkomstig uit Rusland. Moskou zegt echter niet verantwoordelijk te zijn voor het drama. Nederland maakte vorige maand bekend Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) te dagen om zijn rol in het neerhalen van MH17.
