Internationaal17 aug '20 17:38Aangepast op 17 aug '20 20:28

Niemand weet hoe het nu verder moet in België

Auteur: Ester Meerman

Het is bijna 450 dagen geleden dat de Belgen mochten stemmen, maar er is nog steeds geen regering. Er leek eindelijk schot in de zaak te komen, maar nu gooien de twee preformateurs, Bart de Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS), dan toch de handdoek in de ring.

Meerderheid

Koning Filip denkt nog na over de volgende stap. 'Niemand in België weet nu eigenlijk hoe het verder moet', zegt Nico Cardone, journalist bij de Vlaamse publieke omroep VRT. Magnette en De Wever kwamen vandaag voor de derde keer verslag uitbrengen. Vrijdag werd al bekend dat ze hun opdracht zouden teruggeven, aangezien het niet was gelukt een meerderheid te vinden.

Lees ook | Belgische regeringsonderhandelaars leggen opdracht neer

Aan tafel

'PS is de grootste partij in Wallonië en de N-VA de grootste partij in Vlaanderen. Het was eindelijk gelukt om dit duo met elkaar aan tafel te krijgen, maar ze zijn er niet in geslaagd om de overige partijen mee te krijgen in hun concept-regeerakkoord', vat Cardone de langdurige regeringsformatie bij de Zuiderburen samen.

Stuurloos

Alle mogelijke opties zijn ondertussen wel geprobeerd, weet Cardone. Toch is België nu niet stuurloos. 'Aan het begin van de coronacrisis is een minderheidsregering gevormd, die volledige bevoegdheid heeft om beslissingen te nemen.' In september moet deze regering opnieuw het vertrouwen vragen van het parlement. 'Het idee was dat er tegen die tijd een meerheidsregering gevormd zou worden en we daar mee verder zouden kunnen. September komt steeds dichterbij, of het lukt om voor die tijd een meerderheidsregering te vormen is heel onzeker.'

Luister terug | Nederlanders slecht op de hoogte van verkeersregels in buitenland

Bart De Wever, Paul Magnette en de Belgische koning Filip.
Bart De Wever, Paul Magnette en de Belgische koning Filip. (EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen