Internationaal18 aug '20 12:18

Lowestoft hoopt via Brexit visrijk straks alleen te hebben

Auteur: BNR Webredactie

In de Britse vissersplaats Lowestoft dromen ze van wat de Brexit ze gaat brengen. Weg met de Nederlandse schepen en alle vis voor zichzelf. Maar of die droom gaat uitkomen hangt grotendeels af van de onderhandelingen die deze week weer plaatsvinden in Brussel.

Boris Johnson heeft beet
Boris Johnson heeft beet (EPA / Ireland Out)

Europaverslaggever Jesse Pinster ging naar de visveiling in Lowestoft, een stadje waar je uitkomt als je vanuit IJmuiden in een rechte lijn naar Engeland zou varen. De afgelopen vijf jaar is de vishandel fors teruggelopen, maar Brexit moet alles anders maken, zegt een vrouw op de visveiling. 'In january, things will change.' Ooit, zegt ze, was Lowestoft een van de grootste vissershavens van het VK, nu is om acht over zeven alle vis al weg.

De overgebleven vissers in Lowestoft halen hun neus op voor de wijze waarop Nederlandse vissers te werk gaan. Die zou funest zijn voor het milieu en zelf zijn ze van plan dat een stuk duurzamer te doen, zegt Europaverslaggever Jesse Pinster. 'Zij gaan het anders doen: met kleinere boten de zee op. En niet, zoals de Nederlanders in hun ogen doen, de zee kapotmaken en leeghalen, om maar zo veel mogelijk vis naar boven te halen.'

Dit is onderdeel van een serie over Brexit en de Noordzee-vissers. Gisteren waren we op Texel en morgen keren we nog een keertje terug naar Lowestoft in het Vereneigd Koninkrijk.

Gerelateerde artikelen