Internationaal19 aug '20 07:23

Weinig perspectief voor jonge Britse vissers

Auteur: BNR Webredactie

'Take control of our waters' - het was één van de belangrijkste slogans tijdens het Brexit referendum. Maar meer dan vier jaar later is het nog maar de vraag of Britse vissers straks alle vissen voor zichzelf hebben. Op dit moment wordt er nog hard over onderhandeld in Brussel.

Het stadje Lowestoft aan de Noordzee was ooit één van de belangrijkste vissersdorpen van Engeland. Maar oude vissers en de burgemeester rekenen al lang niet meer op een terugkeer van die gloriedagen. 'De technologische ontwikkeling werd volkomen op een verschrikkelijke manier genegeerd, door niet te investeren in de scheepsbouw-faciliteiten die we hier hadden. Dat is verdwenen en dat zal in de komende periode niet hersteld worden.'

Luister terug | Lowestoft hoopt via Brexit straks visrijk alleen te hebben

De burgemeester ziet intussen meer in een toekomst met toerisme dan met visserij. 'Het is een vriendelijk plaatsje, met naar mijn mening het beste strand van het land. Ik ben hoopvol en optimistisch, maar ik denk dat toerisme de toekomst heeft.' Er zit weinig anders op dan een flinke opknapbeurt voor de boulevard, het strand en de pier, mét een draaimolen en een midgetgolfbaan.

Een visser aan boord van een Brits vissersschip
Een visser aan boord van een Brits vissersschip (AFP / Williiam Edwards )

Gerelateerde artikelen