Internationaal20 aug '20 18:04Aangepast op 20 aug '20 21:24

Russische oppositieleider in coma, maar stabiel

Auteur: BNR Webredactie

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny ligt nog steeds in coma in het ziekenhuis. Volgens zijn woordvoerster is hij vergiftigd op een vlucht naar Moskou. Navalny is de bekendste tegenstander van president Poetin en leider van een anti-corruptiebeweging.

De toestand van Navalny is wel gestabiliseerd, hebben de artsen vanmiddag laten weten. Maar hij kan nog niet vervoerd worden, zegt correspondent Joost Bosman, en dat betekent ook dat hij niet naar een ziekenhuis ergens anders in Europa kan worden gebracht. Vanavond worden waarschijnlijk de resultaten van de eerste bloedanalyses bekendgemaakt. Er zijn artsen uit de hele regio gekomen om Navalny er weer bovenop te helpen, dus zijn woordvoerster denkt dat hij in het ziekenhuis in veilige handen is.

Andere vergiftigingen

Dat Navalny is vergiftigd, is niet heel onwaarschijnlijk. In het verleden zijn er vaker aanvallen met gif geweest. Denk aan dissident Aleksandr Litvinenko, die in 2006 in Londen werd vergiftigd met polonium. En in 2018 was het de beurt aan dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter, ook in Engeland.

Cafeetje

Volgens Bosman wordt het lastig om erachter te komen wie er achter de vermeende aanval op Navalny zit. Het Russische Openbaar Ministerie heeft wel gezegd dat het een onderzoek gaat starten, maar volgens Bosman betreft dat meer het cafeetje waar Navalny de vergiftigde thee zou hebben gedronken. 'Wie nou uiteindelijk in de hoogste kringen de opdracht heeft gegeven, zul je in Rusland nooit en te nimmer horen en dat zal ook hier het geval zijn, ongetwijfeld.'

Luister ook | Russische oppositieleider mogelijk vergiftigd

Luister ook | Poetin krijgt concurrentie van activist

Oppositieleider Alexei Navalny tijdens een protestmars in februari van dit jaar
Oppositieleider Alexei Navalny tijdens een protestmars in februari van dit jaar (EPA Yuri Kochetkov)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen