Internationaal21 aug '20 10:30

'Bij dood Navalny heeft Poetin groot probleem'

Auteur: BNR Webredactie

De Russische politie heeft aan een vriend van Aleksej Navalny bevestigd dat de Russische oppositieleider inderdaad is vergiftigd. Dat gif zou bovendien schadelijk zijn voor de mensen om Navalny heen.

Een Duits vliegtuig kan elk moment landen met aan boord artsen en de juiste apparatuur om Navalny's leven te redden. Maar het Russische ziekenhuis dat 's lands bekendste Kremlin-criticus behandelt, wil hem nog niet laten vertrekken. Daar zou zijn toestand nog te slecht voor zijn. De woordvoerster van de oppositieleider noemt het juist levensgevaarlijk om Navalny in het ziekenhuis te laten.

Lees ook | Russische oppositieleider Navalny mogelijk vergiftigd

Mocht de vergiftiging Navalny fataal worden, dan kan Poetin zijn borst namaken, zegt buitenlandcolumnist en Raam op Rusland-initiator Hubert Smeets. 'Dan gaan we denk ik ongelofelijk veel wantrouwen zien in Rusland zelf. Navalny was een politicus en een actievoerder en hield zich met zijn corruptiebestrijdingscentrum bezig met corruptie in de hoogste kringen. 'Hij heeft veel aanhang op straat; hij kon jongeren mobiliseren om te protesteren.'

De vraag is niet zozeer wie uiteindelijk Navalny's thee heeft vergiftigd, maar wie de opdracht heeft gegeven. En dat zal onvermijdelijk Poetin raken, zegt Smeets. 'Poetin regeert het land met harde hand met een verticale machtsstructuur. Hij moet dan uitleggen dat het in zijn hard geleide democratie mogelijk is dat een onverlaat dat spul koopt en bij een ander weet toe te dienen. Dat wekt toch de indruk dat Poetin meer weet óf helemaal niet zo veel macht heeft als hij beweert.'

Vergiftigd

Navalny vecht al een dag voor zijn leven. Zijn woordvoerster denkt dat hij is vergiftigd. Er zou op het vliegveld in Tomsk iets in zijn thee zijn gedaan. De oppositieleider stapte vervolgens op het vliegtuig naar Moskou. Dat toestel maakte een noodlanding toen zijn toestand verslechterde. Er zou inmiddels een vliegtuig zijn gearriveerd dat Navalny naar Duitsland moet brengen voor zijn verdere behandeling.

Luister terug | Russische oppositieleider in coma maar stabiel

De woordvoerster van Navalny zei dat artsen aanvankelijk toestemming hadden gegeven voor die verplaatsing, maar zich vervolgens bedachten. Ze denkt dat het Kremlin daarachter zit. De hoofdbehandelaar van Navalny in het Russische ziekenhuis zei dat nog veel juridische vragen beantwoord moeten worden voordat zijn patiënt kan vertrekken. Hij zei ook dat inmiddels medische specialisten zijn ingevlogen vanuit Moskou. Die zijn volgens hem minstens zo goed als Europese artsen.

Alexander Murakhovsky, artis in Omsk
Alexander Murakhovsky, artis in Omsk (AFP / Dimitar Dilkoff)

Gerelateerde artikelen