Internationaal22 aug '20 15:40Aangepast op 22 aug '20 16:13

Toestand vergiftigde Russische oppositieleider 'zeer zorgwekkend'

Auteur: BNR Webredactie

De toestand van de ernstig zieke Russische oppositieleider Aleksej Navalny is 'zeer zorgwekkend'. Dat zegt directeur Jaka Bizilj van Cinema for Peace, de Duitse organisatie die Navalny naar Duitsland haalde. Navalny landde zaterdagochtend op de Berlijnse luchthaven Tegel in Berlijn, hij ligt nu in het Charité-ziekenhuis.

Jaka Bizilj staat de pers te woord
Jaka Bizilj staat de pers te woord (EPA Clemens Bilan)

Luister ook | Loekasjenko en Navalny vechten voor hun leven

De Duitse organisatie Cinema for Peace had een privé-jet met een team Duitse artsen naar Rusland gestuurd om Navalny op te halen. De politicus wordt nu in het Berlijnse Charité-ziekenhuis behandeld. Navalny raakte donderdag bewusteloos aan boord van een vliegtuig nadat hij thee had gedronken. Russische artsen zeggen dat Navalny een stofwisselingskwaal heeft, algemeen wordt aangenomen dat hij vergiftigd is. Werd zijn toestand eerst stabiel genoemd, nu is deze zeer zorgwekkend. Naar verluidt is gif gebruikt dat ook schadelijk is voor de omgeving van het slachtoffer.

Lees ook | Russische oppositieleider mogelijk vergiftigd

Navalny's woordvoerster dankte iedereen die heeft meegeholpen om de behandeling in Duitsland mogelijk te maken. 'Heel erg bedankt voor alle steun. De strijd om het leven van Aleksej en diens gezondheid begint nu pas echt en er is nog heel veel te doen. In ieder geval is de eerste stap nu gezet.' Navalny ligt in coma en aan beademingsapparatuur, meldden de artsen in Omsk.

Luister ook | Navalny in coma, maar stabiel


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen