Weer massale demonstraties in Minsk
In de Belarussische hoofdstad Minsk zijn burgers weer de straat op gegaan om te demonstreren tegen het bewind van president Loekajsenko. Ondanks het dreigement van Loekasjenko om hard in te grijpen, hebben tienduizenden demonstranten zich verzameld op het Onafhankelijkheidsplein in de Minsk. 'Ga weg', scandeert de menigte.
Luister ook | Loekasjenko roept leger op paraat te zijn
Politie waarschuwt demonstranten
Belarussische veiligheidstroepen hebben veel metrostations afsloten, veel deelnemers aan het protest zijn daarom te voet gekomen. Met megafoons waarschuwde de politie de menigte dat zij geen toestemming hebben voor de vreedzame demonstratie. Aansluitend staat ook een 'mars van de vrijheid voor een nieuw Wit-Rusland' gepland. Vorige week zondag kwamen honderdduizenden demonstranten op een soortgelijke mars af.
'Het houden van massa-evenementen is illegaal, wij roepen u ter verantwoording als u deelneemt', waarschuwde het ministerie van Binnenlandse Zaken. De politiechef waarschuwde voor provocaties en riep mensen op weg te blijven van het plein. Loekasjenko heeft gedreigd met 'hard ingrijpen'.
Luister ook | Loekasjenko en Nalavny vechten voor hun leven
Loekasjenko dreigt met inzetten leger
Het ministerie van Defensie waarschuwde dat bij ordeverstoringen bij monumenten voor de Tweede Wereldoorlog het leger zal ingrijpen in plaats van de politie. Ook president Loekasjenko heeft gedreigd het leger tegen demonstrerende burgers in te zetten.
De bevolking van Belarus demonstreert sinds twee weken voor meer democratie en het aftreden van president Loekasjenko die ook wel de 'laatste dictator van Europa' genoemd wordt. Loekasjenko claimt de presidentsverkiezingen met 80 procent van de stemmen te hebben gewonnen, de oppositie beschuldigt hem van verkiezingsfraude. De Europese Unie erkent de uitslag van de presidentsverkiezingen van 9 augustus evenmin.
Luister ook | EU erkent uitslag verkiezingen Belarus niet
EU: praten met Loekasjenko
De EU moet onderhandelen met Loekasjenko, zegt EU-buitenlandchef Josep Borell tegen de Spaanse krant El País. Volgens Borell moet vermeden worden dat de situatie in Belarus net zo uit de hand loopt als zes jaar geleden in Oekraïne het geval was toen de EU en Rusland met elkaar in de clinch kwamen. Loekasjenko heeft uitdrukkelijk steun gezocht bij Moskou en Poetin rekent Belarus tot zijn invloedssfeer. Eerder wees Poetin op militaire verdragen volgens dewelke beide landen elkaar steunen wanneer hun territoriale integriteit op het spel staan.
Luister ook | Loekasjenko scheer je weg
Bang voor bonje met Rusland
Borell verwees uitdrukkelijk naar de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim in 2014. Die volgde op de val van de pro-Russische, autoritaire president Viktor Janoekovitsj, die na maanden pro-Europese demonstraties werd afgezet. 'De spanning tussen Europa en Rusland is opgelost met geweervuur, geweld en een desintegratie van Oekraïens grondgebied die nog steeds voortduurt', zegt Borell. 'Het probleem van de Wit-Russen is niet om te moeten kiezen tussen Rusland en Europa, maar om vrijheid en democratie te krijgen.'
Luister ook | Loekasjenko zoekt steun bij Poetin
Realpolitik
Borell benadrukte dat het nodig is om de dialoog met president Loekasjenko voort te zetten en vergeleek de Wit-Russische dictator met diens Venezolaanse ambtsgenoot Nicolas Maduro, die ook te maken heeft met massale protesten en die ook met geweld onderdrukt. 'Maduro en Loekasjenko bevinden zich in precies dezelfde situatie. We erkennen niet dat ze legitiem zijn gekozen. Of we het nu leuk vinden of niet, ze controleren de regering en we moeten met hen in gesprek blijven, ondanks dat we hun democratische legitimiteit niet erkennen.'