Internationaal25 aug '20 08:10Aangepast op 25 aug '20 09:07

Chinese delegatie komt plooien gladstrijken

Auteur: BNR Webredactie

Europa wordt deze week bezocht door een zware delegatie uit China. Wang Yi, de Chinese minister van Buitenlandse Zaken maakt een tour langs verschillende landen van het continent en zijn doel is om meer samenwerking tussen zijn land en Europa voor elkaar te krijgen. En de minister brengt medio deze week ook een bezoek aan Nederland.

Minister Wang Yi
Minister Wang Yi (EPA Roman Pilipey)

Chinezen komen plooien gladstrijken

Volgens sinoloog en bestuurslid Boudewijn Poldermans van de China Business Council willen de Chinezen een aantal gevoelige onderwerpen bespreken. 'Ze willen verhinderen dat de EU een gezamenlijk front gaat vormen met de Verenigde Staten en Groot Brittannië.'

'China is erachter gekomen dat Europa kritischer is geworden, daar zullen ze toch wat aan moeten doen. China is namelijk afhankelijker geworden van Europa en de EU is al vijftien jaar de grootste afzetmarkt voor Chinese producten. Nederland zit nog steeds klem tussen de VS en China, en er zijn hoofdpijndossiers voor minister Blok.' Onderwerpen die de revue zullen passeren zijn de Oeigoerenkampen in Xinjiang, de mensenrechten in Tibet, de veiligheidswet in Hong Kong en de agressieve opstelling van de Chinezen in de Zuid-Chinese Zee.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen