Internationaal26 aug '20 16:57

Griekenland laat spierballen zien

Auteur: BNR Webredactie

Griekenland is begonnen met een driedaagse militaire oefening in de Middellandse Zee. Het is een reactie op de opgelopen spanningen met Turkije over een deel van het gebied, dat door beide landen wordt geclaimd. Er zou gas en olie te halen zijn.

Luister ook | Blik op Europa: oplopende spanning in Middellandse Zee-ruzie

Steeds meer landen lijken zich met de ruzie te bemoeien, vertelt BNR-buitenlandcoördinator Bernard Hammelburg. Frankrijk, Italië en Cyprus doen mee aan de Griekse oefening. De Franse president Macron heeft de rest van de Europese Unie opgeroepen om de Grieken op de een of andere manier te steunen in deze kwestie.

Griekenland en Turkije zijn traditioneel altijd vijanden geweest, maar volgens Hammelburg is dit wel een heel vervelende zaak die echt uit de hand dreigt te lopen als er niet wordt ingegrepen. De Duitse bondskanselier Merkel drong eerder juist aan op onderhandelingen.

Lees ook | Buitenlandministers EU vergaderen over spanningen Griekenland en Turkije

De vraag is wie er recht heeft op dat bewuste gebied in de Middellandse Zee. Hammelburg denkt dat Griekenland er het meest aanspraak op kan maken. In het gebied ligt één eilandje, dat officieel onder het Griekse territorium valt. Daar staat tegenover dat Turkije niet het internationale zeerechtverdrag van de VN heeft ondertekend, waardoor het land vindt dat het daar geen rekening mee hoeft te houden.

Lees ook | Frankrijk mengt zich in Middellandse Zee-ruzie

Toch is de kans dat de twee mogendheden echt op elkaar gaan schieten minimaal, zegt Hammelburg, 'maar het gedonder houdt niet op zolang allebei de landen met oorlogsschepen en al en steun van anderen daar blijven zoeken naar olie en gas'.

(AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen