Internationaal27 aug '20 12:40

Orkaan Laura aan land in Louisiana

Auteur: BNR Webredactie

Orkaan Laura is aan land gekomen in de Amerikaanse staat Louisiana. De orkaan kwam aan land met windsnelheden tot 240 kilometer per uur. Daarmee is hij volgens Reinout van den Born van weer.nl krachtiger dan Katrina die in 2005 voor 157 miljard dollar aan schade zorgde.

Image
(RAMMB/NOAA/NESDIS / AFP)

'Unsurvivable'

'Katrina kwam als categorie 3 aan land in New Orleans. Laura is van de 4e categorie, en even werd gevreesd dat ze uit zou groeien tot categorie 5', zegt Van den Born, die tevens stormexpert is. De windsnelheden die daarbij gepaard gaan zijn gigantisch. 'Dat is voor ons nauwelijks voor te stellen. Het is ook niet voor niets dat de weerdiensten spreken van 'unsurvivable'. Je moet daar nu echt weg zijn. Vrijwel niets is tegen de windsnelheden van de orkaan bestand. 'Alles gaat kapot. Zelfs gietijzeren hekken worden op een gegeven moment platgedrukt.'

Inmiddels is Laura afgezwakt tot een orkaan van de tweede categorie. De stroom is in grote delen van het getroffen gebied uitgevallen. Over de exacte schade komt waarschijnlijk vrijdag pas meer duidelijkheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen