Internationaal27 aug '20 10:34Aangepast op 27 aug '20 12:48

Nederlandse banken dupe van fraude Argentijns sojabedrijf

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse banken dreigen voor bijna een kwart miljard dollar het schip in te gaan. Ze hebben dat geld gestopt in een van fraude verdacht sojabedrijf in Argentinië, Vicentin. Dat heeft het FD ontdekt. Het gaat om Rabobank, ABN Amro, ING en ontwikkelingsbank FMO.

Vicentin is een wereldspeler in soja. Daarom hadden veel internationale banken veel vertrouwen in het Argentijnse bedrijf. Vicentin wist vlak voor zijn faillissement nog een groot bedrag los te peuteren van de internationale banken, waarvan de helft van Nederlandse banken afkomstig was. 'Dit is nog een erfenis uit de tijd dat de Nederlandse banken ook wereldspelers wilden zijn', stelt FD-journalist Vasco van der Boon, die de misser van de banken ontdekte.

Luister ook | Agrosector floreert in Argentinië met vele gezichten

Voor het faillissement van Vicentin had het bedrijf een omzet van 4 miljard euro en was het jarenlang in business. Toch lijkt het erop dat de banken te goed van vertrouwen zijn geweest. 'Het is een soort faillissementsfraude: grote bedragen lenen en het geld wegsluizen. Ook de Argentijnse fiscus heeft Vicentin in het vizier.'

Sojabonen klaar voor de oogtst in Argentinië.
Sojabonen klaar voor de oogtst in Argentinië. (AFP CARLOS CARRION)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen