Internationaal27 aug '20 17:40Aangepast op 28 aug '20 14:05

Frankrijk kleurt roder en roder door coronavirus; mondkapjes verplicht in Parijs

Auteur: Judith Laanen

Frankrijk kleurt roder en roder op de coronakaart. Omdat het aantal besmettingen snel oploopt, zijn 19 nieuwe departementen rood gemaakt door de Franse regering en zijn mondkapjes verplicht in Parijs.

Eerder waren dat alleen nog het departement Bouches-du-Rhône, waar Marseille ligt, en de omgeving van Parijs. De nu rood gemaakte departementen liggen over het land verspreid, vertelt correspondent Eveline Bijlsma. Eén van die plekken is vlakbij Nice, waar komend weekend de Tour de France van start gaat.

Lees ook | Tour de France zonder Steven Kruijswijk

De Tour was al uitgesteld vanwege corona, en er waren al maatregelen genomen voor zowel renners als publiek, vertelt Bijlsma. 'Verder is er over Nice nog niet zoveel bekend geworden. Maar in Nice is al wel langer het mondkapje in de stad verplicht.'

(AFP)

Vanaf vrijdagochtend 28 augustus zijn mondkapjes overal in Parijs verplicht, maakte de loco-burgemeester bekend. 'Ook buiten. In zo'n rood gebied mag de politiechef extra maatregelen nemen', weet Bijlsma. 'Dat is bijvoorbeeld ook gebeurd in Marseille. Sinds vorige week zijn daar alle bars en cafés s'avonds dicht.'

'Sommige regels misschien toch minder goed nageleefd'

Gemiddeld zijn in Frankrijk nu 39 op de 100.000 mensen besmet met het virus. Dat was een maand geleden maar 10, het is dus verviervoudigd, vertelt Bijlsma. 'Maar we zijn nog lang niet zo ver heen als in april, toen waren het 1000 op de 100.000 mensen.' Dat het aantal besmettingen zo is gestegen, zou volgens Bijlsma ermee te maken kunnen hebben dat mensen zich door het mondkapje toch veilig wanen en sommige regels minder goed naleven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen