Internationaal29 aug '20 15:03Aangepast op 30 aug '20 10:01

Turkije voert spanning verder op op Middellandse Zee

Auteur: Aäron Loupatty

Met militaire oefeningen door Turkije is zaterdag de spanning verder opgevoerd rond de Middellandse Zee. Het land voert tot 11 september schietoefeningen uit voor de kust bij Anamur. Donderdag kondigde Ankara aan dat er militaire oefeningen komen in een zone oostelijker. Die vinden dinsdag en woensdag plaats.

Een Grieks militair schip twee kilometer voor de Turkse kust.
Een Grieks militair schip twee kilometer voor de Turkse kust. (AFP)

Het is al langere tijd gespannen ronde de Middellandse zee met Griekenland en Cyprus, die door de EU gesteund worden. De landen voeren een conflict uit over wie de rechten heeft om te zoeken naar delfstoffen onder de zeebodem. Griekenland, Cyprus en Turkije strijden om de boringen op het 'continentale plat'. De landen claimen dezelfde stukken zeebodem om daar exclusief te zoeken naar onder andere olie en gas.

Luister ook | Blik op Europa: Crisisoverleg in Berlijn

Afgelopen week gooide Griekenland ook al olie op het vuur door aan te kondigen dat het de grenzen van de territoriale wateren gaat uitbreiden. Daarop kwam Turkije met een subtiele oorlogsverklaring. 'Als dat geen reden tot oorlog is, wat is het dan wel?' Zo zei de Turkse vicepresident Fuat Oktay.

Luister ook | Griekenland laat spierballen zien


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen