Internationaal30 aug '20 20:20

Qatar verbetert werkomstandigheden arbeidsmigranten

Auteur: Aäron Loupatty

In aanloop naar het WK van 2022 probeert Qatar de arbeidsomstandigheden in het land te verbeteren. Zo heeft het land een minimumloon vastgelegd van 1000 riyals, ongeveer 230 euro. Daarnaast mogen werknemers in het land makkelijker van baan wisselen. Op dit moment moet de baas toestemming geven voor een baanwissel, dat hoeft straks niet meer.

Het Al-Wakrah Stadium in Qatar dat onder andere gebouwd wordt door arbeidsmigranten.
Het Al-Wakrah Stadium in Qatar dat onder andere gebouwd wordt door arbeidsmigranten. (AFP)

Al jaren is er kritiek op de manier waarop de Golfstaat omgaat met arbeiders uit het buitenland. Dat is specifiek gericht op de arbeidsomstandigheden voor de mensen die werken aan de stadions voor het WK van 2022. Qatar werd onder andere door Human Rights Watch (HRW) beschuldigd van het uitbuiten van de werknemers.

Luister ook | WK 2022: Qatar blijft mensenrechten schenden

Kafala-systeem

Het Kafala-systeem is voor de mensenrechtenorganisatie een doorn in het oog. Onder het systeem moeten werknemers die een exitvisum willen om naar huis te gaan of baan te wisselen, eerst toestemming hebben van de werkgever. Deze week kwam er nog een rapport uit van HRW waarin staat dat Qatar de mensenrechten blijft schenden van de arbeiders.

Luister ook | Afdwingen betere mensenrechten is lastig

Niet direct veranderingen

Toch zullen de veranderingen aan het arbeidssysteem in het oliestaatje niet per direct ingaan. Ze moeten de komende maanden in werking treden, zo stelt het ministerie van Arbeid. Tegen die tijd zullen waarschijnlijk de omstandigheden voor de werknemers uit onder andere Bangladesh, India en Nepal verbeteren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen