Internationaal2 sep '20 12:19

Proces tegen handlangers aanslag Charlie Hebdo van start

Auteur: BNR Webredactie

Vijf jaar na de terroristische aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo begint vandaag de rechtszaak tegen veertien handlangers van de terroristen. Bij de aanslag kwam een groot deel van de redactie om.

Handlangers

In dit zogenoemde proces van de tweede garnituur wordt de verantwoordelijkheid van de handlangers van de aanslagplegers uitgezocht. 'Hierbij moet je denken aan zaken als logistieke hulp, wapens leveren en auto's rijden', legt Kleis Jager, correspondent in Frankrijk, uit. Niet alle verdachten zitten ook daadwerkelijk in de strafbankjes. Drie aanslagplegers staan bij verstek terecht en waar ze zich bevinden is onbekend. Naar verwachting zitten ze in Syrië of Irak, of leven ze niet meer.

Redactie

De redactie van Charlie Hebdo werkt sinds de aanslag in een goed beveiligd gebouw en alle medewerkers krijgen beveiliging - zelfs de advocaat van het blad gaat met beveiliging over straat. Toch heeft het weekblad dezelfde cartoon van de profeet Mohammed weer afgedrukt. 'Volgens de advocaat is het niet zo dat ze willen provoceren, maar ze vinden dat geen enkele religie een uitzonderingspositie mag krijgen.'

Luister ook | Vrijheid & haat

Medewerkers van Charlie Hebdo komen aan bij de rechtbank
Medewerkers van Charlie Hebdo komen aan bij de rechtbank (EPA Ian Langsdon)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen