Internationaal3 sep '20 16:49

Frankrijk pakt uit met 100 miljard

Auteur: BNR Webredactie

De Franse premier Jean Castex heeft maar liefst 100 miljard euro te verdelen. Vandaag presenteert hij een herstelplan dat de Franse economie moet redden van de coronaschade. In het plan is speciale aandacht voor vergroenen, lokale productie en het terugdringen van de werkloosheid. 'Castex noemt de plannen historisch', zegt Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma.

De Franse premier Jean Castex
De Franse premier Jean Castex (AFP Ludovic Marin)

Luister terug | Frankrijk kleurt roder en roder door coronavirus

Ambitieus, maar haalbaar

Frankrijk haalt 40 miljard uit het herstelfonds van de EU, 40 miljard uit de eigen schatkist en 20 miljard uit andere instanties zoals investeringsbanken en overheidsinstanties. Volgens Castex zijn de plannen ambitieus, maar haalbaar. 'Het is veel geld', zegt Bijlsma, 'Maar het is het moment om te investeren en niet om te bezuinigen'. De prioriteit is de werkloosheid. 'Ze verwachten binnenkort een miljoen werklozen in totaal erbij. In het plan is de creatie van 160.000 banen voorzien.'

Luister ook | Zware klappen voor economieën Frankrijk en Spanje

Daarnaast heeft de Franse regeringen drie speerpunten waarlangs geïnvesteerd wordt: er gaat 30 miljard naar de vergroening van de economie, 35 miljard naar lastenverlichting voor het bedrijfsleven en nog eens 35 miljard naar een sociaal vangnet, bijvoorbeeld een premie van 4000 euro voor bedrijven die jongeren in dienst nemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen