Internationaal6 sep '20 18:57

Honderden demonstranten opgepakt in Hong Kong

Auteur: Aäron Loupatty

In Hong Kong zijn bijna 300 demonstranten opgepakt bij demonstraties tegen de overheid. De politie heeft pepperspray daarbij moeten inzetten. Inwoners van Hong Kong zijn zondag de straat opgegaan vanwege de uitgestelde verkiezingen, die deze dag gehouden zouden worden.

(EPA)

De lokale parlementsverkiezingen zijn door leider Carrie Lam uitgesteld in verband met de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Toch geloven veel inwoners dat niet alleen dat de reden is voor het uitstellen van de verkiezingen. De pro-democratiebeweging kon bij de verkiezing ook een grote slag slaan door een historische meerderheid van de stemmen te verkrijgen. Het parlement van Hong Kong wordt voor de helft verkozen en voor de andere helft benoemd. De benoemde parlementsleden staan vooral bekend als pro-China. Toch beweert de regering van Hong Kong dat er géén politiek motief achter het uitstellen van de verkiezingen zit.

Luister ook | Hong Kong stelt verkiezingen uit

'Bevrijd Hong Kong'

Een van de demonstranten, de 70-jarige mevrouw Wong, vindt dat de bevolking zich moet verzetten. 'Vandaag is onze verkiezingsdag, we moeten ons verzetten om te vechten voor ons stemrecht.' Duizenden politieagenten stonden klaar om in te grijpen bij de demonstraties. Demonstranten zwaaiden met protestborden en scandeerden anti-regeringsleuzen zoals 'bevrijd Hong Kong'. Door de nieuwe Chinese veiligheidswet is die leus verboden. De honderden demonstranten die opgepakt zijn worden aangeklaagd voor onder meer illegale samenscholingen, verstoring van de openbare orde en het tegenwerken en aanvallen van de politie.

Luister ook | Intimidaties groeiende zorg voor Nederlandse CEO's in China

Omstreden veiligheidswet

De verkiezingen zouden ook spannend worden omdat het de eerste verkiezingen zijn sinds de omstreden veiligheidswet is ingegaan. Die wet werd in juni aangenomen, na veel tegenstand en protest. Volgens deskundigen en critici is het doel van die wet om een einde te maken aan de aparte status die Hong Kong heeft gekregen. Die kreeg de stadstaat nadat Groot-Brittannië de stad teruggaf aan China. Daardoor kreeg Hong Kong een eigen parlement, een vrijemarkteconomie en een onafhankelijke rechterlijke macht.

Luister ook | Chinese delegatie komt plooien gladstrijken


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen