Internationaal7 sep '20 17:13Aangepast op 7 sep '20 19:57

No deal-Brexit steeds dichterbij

Auteur: BNR Webredactie

Hoe groot de dreiging is van de Britse premier Johnson om weg te lopen van de Brexit-onderhandelingstafel is moeilijk te zeggen, maar de EU kan die dreiging niet negeren, zegt correspondent Lia van Bekhoven.

De Financial Times kwam met het nieuws over de bom die Johnson legt onder de onderhandelingen over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Die lijken nu in feite weer terug bij af te zijn.

Lees en beluister ook | Terugtrekkingsakkoord Brexit aan zijden draadje

Het is niet netjes wat Johnson doet, maar volgens Van Bekhoven kun je altijd onder verklaringen en zelfs verdragen uit die je eerst ondertekend hebt. De adviseur van de premier en andere Brexiteers zeiden destijds al dat ze het uittredingsakkoord konden gaan lospeuteren als het Verenigd Koninkrijk de Unie eenmaal verlaten had. Veel Britten denken dat een handelsverdrag met de Europese Unie er toch niet in zit als Brussel blijft van het Verenigd Koninkrijk eisen dat het zich aan allerlei Europese eisen en afspraken blijft houden.

Alleenheerschappij

Voordat Boris Johnson de verkiezingen won, was er veel verdeeldheid in de regering over de zaak, maar nu zitten er alleen ministers in het kabinet die Brexiteer zijn. Maar volgens Van Bekhoven maakt het eigenlijk niet zoveel uit wat ministers vinden. 'Net zoals in de Verenigde Staten draait ook hier de hele politiek om de regeringsleider.' En het Britse parlement heeft zich al helemaal uitgeschakeld. Mocht er toch een akkoord komen, dan moeten alle Europese parlementen daarover stemmen, maar niet het Britse.

Noord-Ierland

Eind oktober was er eindelijk een oplossing voor het prangende vraagstuk van de Noord-Ierse grens. Dat betekende dat er een grens kwam te liggen tussen Noord-Ierland - onderdeel van het Verenigd Koninkrijk - en de rest van het VK. De Conservatieven stemden vóór, maar kwamen daar later op terug. Vandaar de druk op Johnson om dát onderdeel van het uittredingsverdrag los te peuteren.

(AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen