Internationaal8 sep '20 17:08Aangepast op 8 sep '20 19:14

Eurocommissaris Dombrovskis moet handelsoorlogen uitvechten

Auteur: BNR Webredactie

Europa heeft een nieuwe handelstsaar die de confrontatie aan moet gaan met Donald Trump, China en de Britten. De Let Valdis Dombrovskis krijgt de portefeuille die is vrijgekomen nadat een coronaschandaal de Ierse Eurocommissaris Hogan de kop had gekost.

Luister ook | Britse onderhandelaar niet bang voor no-deal Brexit

Dombrovskis is geen onbekende. Hij is de oud-premier van Letland en zit als sinds 2014 in de Europese Commissie, vertelt Europa-verslaggever Jesse Pinster. Hij is een van de drie vicevoorzitters van de commissie. Dombrovskis krijgt een hoop op zijn bord: handel is een van de weinige terreinen waarop de Europese Commissie echt meer te zeggen heeft dan de lidstaten.

Handelsliga

De keuze voor Dombrovskis was niet onverwacht. Pinster denkt dat de Nederlandse regering blij is dat de post nu van Ierland naar Letland gaat. Dan blijft het in ieder geval binnen de handelsliga, het informele clubje dat geleid wordt door minister Hoekstra. Het Europees Parlement moet trouwens nog instemmen met zijn benoeming.

Mary McGuinness

Door de benoeming van Dombrovskis vindt er een klein stoelendansje plaats. De Ierse Marie McGuinness, vicevoorzitter van het Europees Parlement, wordt nu de eurocommissaris van Financiële Markten en de Kapitaalunie. Het doel van commissievoorzitter Von der Leyen is daarmee bijna bereikt. Ze beloofde bij haar aantreden dat er net zo veel vrouwen als mannen in de commissie zouden komen. De stand is nu 13-14; de mannen zijn nog net in de meerderheid.

Luister ook | 'Europa en VS moeten samen vuist maken tegen China'

Valdis Dombrovskis
Valdis Dombrovskis (EPA)

Gerelateerde artikelen