Internationaal9 sep '20 16:51

Situatie op Lesbos onhoudbaar na brand vluchtelingenkamp

Auteur: BNR Webredactie

De situatie op het Griekse eiland Lesbos dreigt onhoudbaar te worden na de brand die het grote vluchtelingenkamp Moria in de as heeft gelegd. Wonder boven wonder vielen er geen doden, maar bijna 13.000 mensen hebben nu geen dak meer boven hun hoofd.

Gisteren werd een groep bewoners van het kamp positief getest op corona. Zij en een honderdtal mensen die met hen in contact waren geweest moesten worden geëvacueerd en in quarantaine worden gezet. Die waren het daar niet mee eens en zij zouden de brand hebben aangestoken, vertel correspondent Nikos Lanser.

Luister ook | Griekse eilandbewoners pikken het niet langer

Het kamp is oorspronkelijk bedoeld voor 2330 mensen, terwijl er bijna 13.000 verbleven. Die zwerven nu doelloos over het eiland. Het was al een tijd onrustig in het kamp, omdat de bewoners zich opgesloten voelden. De Griekse overheid heeft de ME ingezet om de orde te bewaken en de vluchtelingen weg te houden bij de hoofdstad. En er zijn vliegtuigen met tenten naar Lesbos gestuurd.

Europa

De zaak is heel pijnlijk voor de Griekse regering. Die had altijd kritiek op de vorige die het probleem niet goed heeft aangepakt. Nu krijgen ze het zelf voor de kiezen. Op het eiland is de noodtoestand uitgeroepen en Griekenland probeert Europa nu in te schakelen. De EU heeft steun toegezegd. Minister Kaag heeft vanuit Nederland 1 miljoen euro aan noodhulp beloofd. Dat is mooi, zegt Lanser, maar dat geld wordt dan toch weer besteed aan tenten en containers. En dan is er over een paar weken gewoon weer een nieuw, groot kamp.

Het afgebrande vluchtelingenkamp Moria op Lesbos
Het afgebrande vluchtelingenkamp Moria op Lesbos (AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen