Er is vooral een totaal gebrek aan data, zegt Annemie Turtelboom, rapporteur van dit rapport en lid van de Europese Rekenkamer. Die gegevens zijn van groot belang voor de handel. Het is bijvoorbeeld heel makkelijk voor Chinese bedrijven om in Europa handel te drijven. Maar omgekeerd is het voor Europese bedrijven heel moeilijk om in China zaken te doen. Als je dat wilt oplossen, moet je gegevens hebben, bijvoorbeeld over in welke sectoren de problemen het grootst zijn.
Beluister ook | 'Europa moet sterker staan tegenover China'
De Rekenkamer heeft nu voor het eerst een lijst gemaakt met alle risico's en kansen die er zijn vanuit China. Die zijn afgezet tegen de actiepunten van de Europese Commissie. Als er bijvoorbeeld eerder een goede risicoanalyse was gemaakt door Europa, dan hadden we niet met het grote tekort aan mondkapjes voor artsen en verplegend personeel gezeten, waarvan het beschermingsmateriaal vaak in China wordt gemaakt.
Lidstaten
Europa heeft zelf vorig jaar al gezegd dat China niet alleen een partner is waarmee men wil samenwerken, maar dat het ook een rivaal kan zijn. Een van de moeilijkheden is dat er 15 lidstaten zijn die individuele, bilaterale akkoorden sluiten met China. Ondanks dat het verplicht is, geven zij de informatie niet door aan de Europese Commissie. Dat betekent, zegt Turtelboom, dat we de economische sterkte die Europa heeft onvoldoende uitspelen. Bovendien wordt het voor China makkelijk gemaakt om Europa uit elkaar te spelen.
Lees ook | Minister Blok loopt vast met Chinastrategie
