Internationaal14 sep '20 11:18

Tienduizenden Belarussen opnieuw de straat op

Auteur: Aäron Loupatty

Tienduizenden Belarussen zijn gisteren opnieuw de straat opgegaan om tegen het dictatoriale regime van Aleksandr Loekasjenko te demonstreren. Alleen al in de hoofdstad van Belarus (Wit-Rusland), Minsk, zouden er 100.000 tot 150.000 mensen de straat op zijn gegaan, wordt geschat.

Bij de demonstraties zijn zeker 400 mensen opgepakt, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken van Belarus. In de hoofdstad trokken de demonstranten massaal richting de villa van Loekasjenko. De politie probeerde de demonstranten daar af te schrikken door waarschuwingsschoten af te vuren, meldt het Russische persbureau Interfax.

Luister ook | Boekestijn en De Wijk: Laten we de Belarussen in de steek?

Vooral vrouwen gaan de straat op

Ook in andere steden zijn veel mensen de straat op gegaan om tegen de dictatuur van Loekasjenko te demonstreren. Demonstraties vinden er massaal plaats sinds Loekasjenko de overwinning heeft geclaimd van de presidentsverkiezingen van eind augustus. Die verkiezingen zouden gewonnen zijn door oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, zo vinden de demonstranten. De laatste weken doen vooral vrouwen mee aan de protesten. Ze komen daarmee op voor hun 'helden' zoals protestleider Maria Kolesnikova. Zij zit gevangen op verdenking van het oproepen tot een machtsovername.

Luister ook | Poetin heeft zijn pijlen gericht op Belarus


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen