Internationaal12 sep '20 12:20

Johnson: EU dreigt met voedselblokkade

Auteur: Aäron Loupatty

De EU zou met een voedselblokkade hebben gedreigd richting Groot-Brittannië. Dat stelt de Britse premier Boris Johnson in een artikel van The Daily Telegraph. De blokkade zou gaan tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Johnson vindt dat een dergelijke stap 'de economische en territoriale integriteit van het Verenigd Koninkrijk vernietigen.'

De Britse premier Boris Johnson.
De Britse premier Boris Johnson. (AFP)

Door het 'dreigement' van de EU is de nieuwe en zeer omstreden concept-Brexitwet gerechtvaardigd, zo vindt de Britse premier. De 'Internal Market Bill' moet ervoor zorgen dat de handel tussen de verschillende delen van het land goed verloopt, als straks de EU-wetgeving niet meer geldt. Met die wet komt de Britse regering terug op afspraken die er eerder zijn gemaakt met Europese Unie over het handelsregime in Noord-Ierland.

Luister ook | Europamania: Eilanden waar je hoofdpijn van krijgt

Stoppen van transport

Vanaf maandag wordt het wetsvoorstel in het Lagerhuis behandeld van Groot-Brittannië. Door de wet is de band tussen Londen en Brussel flink verslecht. Ook lopen onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie na de Brexit zeer moeizaam. Als die onderhandelingen mislukken, dan is de EU volgens Johnson van plan een 'extreme interpretatie' van de afspraken van vorig jaar eropna te houden. 'Ons wordt verteld dat de EU niet alleen heffingen zal invoeren op goederen die van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland worden vervoerd, maar dat ze mogelijks zelfs het transport van goederen van GB naar NI zullen stoppen, schrijft Johnson in het artikel. 'Ik moet zeggen dat we nooit echt hebben geloofd dat de EU een verdrag, dat in goed vertrouwen is uitonderhandeld, zou willen gebruiken om een deel van het Verenigd Koninkrijk te blokkeren, het af te snijden, en dat ze werkelijk zouden dreigen de economische en territoriale integriteit van het Verenigd Koninkrijk te vernietigen.

Luister ook | De Wereld: Johnson's grootste Brexit-plan


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen