Internationaal13 sep '20 14:39

EU-president Michel haalt uit naar Britse regering om Brexitwet

Auteur: BNR Webredactie

Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, haalt uit naar de Britse regering. Dat doet hij naar aanleiding van een wetsvoorstel dat de Britten willen invoeren en die eerdere afspraken met de EU schendt.

Michel waarschuwt de Britse regering 'dat ze haar verantwoordelijkheid moet nemen' en het eerder gesloten uittredingsverdrag met de EU volledig moeten naleven. Dat zei Michel zondag na een gesprek met de Ierse premier Michaél Martin. De Britten zijn van plan de zogenaamde 'Internal Market Bill' in te voeren. Met die wet moet er volgens de Britse regering gezorgd worden dat de handel binnen de verschillende delen van het land soepel blijft verlopen, als het land eenmaal uit de EU is getreden. Maar die wet schendt ook het vorig jaar gesloten scheidingsverdrag, claimt de EU.

Luister ook | Hoe een Brexit-deal op springen staat

Voormalig premiers staan achter EU

De Europese Commissie riep de Britten ook eerder deze week op om het wetsvoorstel niet door te laten gaan omdat het volgens hen tornt aan de gemaakte Brexitafspraken. De EU dreigt ook met sancties in het geval de wet ingevoerd gaat worden. Ook voormalige Britse premiers roepen de regering van hun land op om de wet niet door te zetten. Tony Blair (Labour) en John Major (Conservatives) hebben in een gezamenlijke brief in The Sunday Times opgeroepen om het 'schokkende' voornemen van de huidige premier Boris Johnson niet uit te voeren. Volgens hen is het nieuwe wetsvoorstel 'onverantwoordelijk, grondwettelijk niet juist en in de praktijk gevaarlijk.'

Luister ook | Europamania: Eilanden waar je hoofdpijn van krijgt

Gerelateerde artikelen