Internationaal14 sep '20 07:04Aangepast op 14 sep '20 13:27

'Londen kan ook handelsdeal met VS wel vergeten'

Auteur: BNR Webredactie

Een nieuwe week en een nieuwe kans voor premier Boris Johnson onder de Brexit-uittredingswet uit te komen die hij vorig jaar ondertekende. Het torpederen van die echtscheidingswet werd gisteren door twee Britse oud-premiers schaamteloos en provocerend genoemd, maar Johnson houdt voorlopig voet bij stuk.

Vandaag wordt zijn wetsvoorstel, dat het negeren van het Brexitakkoord mogelijk maakt, voor het eerst in het Lagerhuis besproken. Intussen eist Brussel dat de Britten hun dreigement van tafel halen om het uittredingsakkoord op te blazen. En hoewel de Britse regering vooralsnog weigert, is de achterban wel geschrokken, zegt correspondent Lia van Bekhoven. Hoewel er ook Kamerleden zijn die denken dat deze crisis júist de onderhandelingen over een handelsverdrag vlot kan trekken.

Luister terug | EuropaMania | Eilanden waar je hoofdpijn van krijgt

De hele Brexitcrisis laat zich toch lastig oplossen, zegt Van Bekhoven. 'Wat er uiteindelijk achter de chaos en de conflicten zit is de contradictie van Johnsons geweldige Brexitakkoord: de notie dat je uit de Europese Unie kunt stappen mét behoud van alle voordelen van het Europees lidmaatschap.' En Boris Johnson, die lijkt vastberaden om op de ingeslagen weg door te gaan.

Boris Johnson zet de Brexitonderhandelingen op scherp
Boris Johnson zet de Brexitonderhandelingen op scherp (AFP / Stefan Rousseau )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen