Internationaal20 sep '20 15:30

Trump noemt namen genomineerden Hooggerechtshof

Auteur: Mark van Harreveld

President Donald Trump heeft zaterdag de namen van twee conservatieve vrouwelijke rechters genoemd als potentiële kandidaten om de opengevallen post bij het Amerikaanse Hooggerechtshof in te vullen. Vrijdag overleed de liberale opperrechter Ruth Bader Ginsburg en Trump wil de vacature 'zeer binnenkort" vervullen, waarschijnlijk al volgende week.

Het Amerikaanse hooggerechtshof met de overleden Ruth Bader Ginsburg zittend tweede van rechts
Het Amerikaanse hooggerechtshof met de overleden Ruth Bader Ginsburg zittend tweede van rechts (EPA Jim Lo Scalzo)

Conservatief tot op het bot

De president noemde Amy Coney Barrett, rechter bij een federaal hof van beroep in Chicago en rechter Barbara Lagoa uit Atlanta als mogelijke genomineerden. Barrett is 48 jaar en stond in 2018 ook al op de shortlist met mogelijke vervangers van opperrechter Anthony Kennedy, die met pensioen ging. Barrett is streng katholiek, moeder van zeven kinderen en fel gekant tegen abortus. Lagoa (52) is van Latijns-Amerikaanse afkomst en werkt bij een federaal hof van beroep in Atlanta. Hiervoor werkte ze als rechter bij het Hooggerechtshof van Florida.

Progressief Amerika vreest intrekking recht op abortus

Als Trump erin slaagt een nieuwe conservatieve rechter benoemd te krijgen, dan hebben de conservatieven een meerderheid van zes tegen drie rechters in het hof. Progressief Amerika is bang dat de rechters, die voor het leven worden aangesteld, dan bijvoorbeeld het recht op abortus zullen terugdraaien. Dat is een lang gekoesterde wens van veel Republikeinen.

Het hooggerechtshof spreekt zich uit over gevoelige kwesties als abortus en wapenbezit. Rechters worden voor het leven benoemd, dus als Trump een opvolger aanwijst kan dat nog tientallen jaren gevolgen hebben voor de samenstelling van het hof.

Om de benoeming erdoor te krijgen is echter goedkeuring van de Senaat vereist. De Republikeinen hebben daar een meerderheid van 53 tegen 47. De Democraten willen dat de functie pas wordt vervuld als de volgende president is aangetreden. Ook een aantal Republikeinse Senaatsleden heeft dat aangegeven.

Grote verdeeldheid

De opvolgingskwestie leidt ook onder Amerikaanse kiezers voor grote verdeeldheid. Ruim de helft van de kiezers (51 procent) vindt volgens een peiling van YouGove niet dat president Donald Trump tijdens deze ambtsperiode nog een opvolger naar voren mag schuiven, bericht Newsweek. 42 procent van de circa 1.200 geënquêteerden denkt daar anders over.

Uit de peiling komt naar voren dat vooral kiezers die de Democraten steunen willen wachten met de benoeming van een opperrechter. 84 procent van de respondenten uit die groep vindt dat de opvolging pas geregeld moet worden als de winnaar van de komende presidentsverkiezingen is beëdigd. 86 procent van de kiezers die de Republikeinen van Trump steunen, vinden juist dat de president nu al een opvolger naar voren moet schuiven.

Beluister ook | Ook gij, New York Times?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen