Internationaal21 sep '20 10:05

Benoeming rechter olie op het vuur in de VS

Auteur: BNR Webredactie

Met het overlijden van de belangrijke opperrechter Ginsburg laait een nieuwe politieke oorlog op in de VS. Trump wil zo snel mogelijk een nieuwe conservatieve rechter de plek van de zeer progressieve rechter laten opvullen. De Democraten proberen dat te voorkomen. 'De Democraten zijn heel gefrustreerd', zegt Amerika-correspondent Jan Postma.

(AFP Brendan Smialowski)

Lees ook | Trump noemt namen genomineerden Hooggerechtshof

McConnell draait

Want toen Obama in 2016 een rechter wilde laten goedkeuren door de Senaat vond de leider van de Republikeinen Mitch McConnell dat dat te dicht bij de verkiezingen was en saboteerde daarmee deze benoeming. En nu wil deze zelfde McConnell de benoeming zo snel mogelijk erdoor jagen. 'Het probleem van de Democraten is dat ze er maar weinig aan kunnen doen, de Republikeinen hebben een meerderheid in de Senaat.'

Geen meerderheid Senaat

Welgeteld twee Republikeinse senatoren willen de benoeming uitstellen, maar voor een meerderheid zijn er nog twee nodig. 'En die zie ik niet', zegt Postma. 'Dit is een enorme bonus voor Trump dat hij vlak voor de verkiezingen aan conservatief Amerika kan laten zien dat hij hun rechters gaat regelen.' Want conservatief zullen de kandidaten zijn. Eerder noemde Trump Amy Coney Barrett, rechter bij een federaal hof van beroep in Chicago en rechter Barbara Lagoa uit Atlanta als mogelijke genomineerden, het ziet er naar uit dat het Lagoa wordt, zij werkte eerder bij het Hooggerechtshof van Florida. Niet geheel toevallig gekozen, Florida is een belangrijke swing state.

Progressief Amerika vreest intrekking recht op abortus

Als Trump erin slaagt een nieuwe conservatieve rechter benoemd te krijgen, dan hebben de conservatieven een meerderheid van zes tegen drie rechters in het hof. Progressief Amerika is bang dat de rechters, die voor het leven worden aangesteld, dan bijvoorbeeld het recht op abortus zullen terugdraaien. Dat is een lang gekoesterde wens van veel Republikeinen.

Het hooggerechtshof spreekt zich uit over gevoelige kwesties als abortus en wapenbezit. Rechters worden voor het leven benoemd, dus als Trump een opvolger aanwijst kan dat nog tientallen jaren gevolgen hebben voor de samenstelling van het hof.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen