Internationaal23 sep '20 16:54Aangepast op 23 sep '20 18:53

Navalny slijpt de messen

Auteur: BNR Webredactie

De Russische oppositievoerder Alexej Navalny is ontslagen uit het ziekenhuis in Berlijn, waar hij werd verpleegd na een aanslag met het gif novitsjok. Na zijn revalidatie wil hij terug naar Rusland.

Navalny zichzelf vergiftigd, zou Vladimir Poetin hebben gezegd in een telefoongesprek met zijn France collega Macron, meldt Le Monde. Maar Poetins perswoordvoerder heeft al in alle toonaarden ontkend dat de president dat heeft gezegd, vertelt Rusland-correspondent Joost Bosman. Navalny reageerde vandaag met bijtend sarcasme op Instagram.

Luister terug | Rusland onder druk na ontwaken Navalny

Navalny heeft een vrij grote schare aanhangers. Zo'n 10 miljoen mensen per dag bekijken de anti-corruptievideo's op zijn YouTube-kanaal. Anderzijds wordt Navalny, als hij al in het nieuws komt, door de staatsmedia steevast in een kwaad daglicht gesteld. Dat betekent dat hij voor heel veel Russen ook een soort kwade genius is, die alleen maar onrust wil stoken en Rusland wil uitleveren aan het Westen.

Missie

Dat Navalny toch terug wil naar Rusland heeft te maken met wat hij zijn 'missie' noemt, het ten val brengen van het regime in Moskou. Dat is niet zonder gevaar: al meerdere tegenstanders van Poetin zijn omgebracht en ook Navalny zelf was al eerder doelwit van een aanslag.

Beluister ook | Bernard Hammelburg | Gasverslaving

Alexei Navalny op 23 september 2020 in Berlijn
Alexei Navalny op 23 september 2020 in Berlijn (AFP)

Gerelateerde artikelen