Internationaal24 sep '20 17:41Aangepast op 8 mrt '21 22:54

China breidt Oeigoeren-kampen uit

Auteur: BNR Webredactie

China is de afgelopen jaren stevig door blijven bouwen aan interneringskampen voor Oeigoeren. Dat zegt de Australische denktank ASPI op basis van satellietbeelden. In totaal zouden er in drie jaar tijd 380 kampen zijn gebouwd of uitgebreid, waar Oeigoeren in elk geval dwangarbeid moeten uitvoeren.

Als je kijkt naar de verschrikkelijke signalen die er zijn, is het onbegrijpelijk dat er zo weinig aan deze misstanden wordt gedaan, zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Hij noemt de tonnen aan haar van Oeigoeren die gevonden werden op een schip met bestemming Amerika, gedwongen sterilisaties en verdwijningen.

Luister terug | Oeigoeren verrichten dwangarbeid in buitenlandse bedrijven

Vanuit ons land is er wel het een en ander gedaan. Zo heeft Nederland er zich hard voor gemaakt dat er een VN-onderzoekscommissie naar het gebied zou gaan en dat de feiten boven tafel komen. Daarnaast moet er goed gekeken worden naar de kledingindustrie. Volgens Sjoerdsma maken bijna alle grote kledingbedrijven in het Westen gebruik maken van Oeigoerse dwangarbeid.

EU

De Europese Unie heeft nog steeds geen sancties opgelegd aan China vanwege de Oeigoeren-kwestie. Dat heeft ermee te maken dat het voor veel Europese landen nog geen uitgemaakte zaak is dat er mensenrechtenschendingen plaatsvinden. En vanwege de slechte economische situatie is er aan de kant van de EU heel weinig politieke wil om hier een grote zaak van te maken. Daarom, zegt Sjoerdsma, is die VN-onderzoekscommissie ook zo belangrijk.

Luister ook | Relatie China en Westen blijft ambivalent

Image
(ANP / REMKO DE WAAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen