Internationaal27 sep '20 11:03Aangepast op 28 sep '20 13:49

Armenië en Azerbeidzjan bevechten elkaar weer

Auteur: Mark van Harreveld

De twee Kaukasusrepublieken Armenië en Azerbeidzjan zijn weer met elkaar slaags geraakt. Het christelijke Armenië beschuldigt het islamitische buurland Azerbeidzjan ervan burgerdoelen in de regio Nagorno-Karabach te hebben aangevallen. De Armeense premier Nikol Pasjinian zei dat zondag vroeg. Volgens het Armeense ministerie van Defensie hebben Armeense troepen twee Azerbeidzjaanse helikopters en drie drones neergehaald als reactie op de aanvallen.

Het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie liet echter weten een militaire operatie te hebben gelanceerd langs de zogeheten 'contactlijn'. Dit is een soort niemandsland dat de legers van beide landen van elkaar scheidt. Volgens Azerbeidzjan zijn er weliswaar burgers gedood, maar pas nadat Armenië had geschoten op militaire posities en in sommige woonwijken.

Beluister ook | Kerry wil ultieme oplossing Nagorno-Karabach

Azerbeidzjan claimt dat Armenië zondagochtend begon met grootschalige provocaties en het aanvallen van burgergebieden in de districten Agdam, Fuzuli en Tartaar in de buurt van Nagorno-Karabach. 'Het Azerbeidzjaanse leger neemt vergeldingsmaatregelen om de bevolking te beschermen', zegt het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie in een verklaring. Nagorno-Karabach riep zondag de staat van beleg uit en kondigde 'de totale militaire mobilisatie' van de mannelijke bevolking af na het oplaaien van de gevechten langs de frontlinie.

Rusland riep op tot een 'onmiddellijk' staakt-het-vuren en het begin van besprekingen om de situatie te stabiliseren.

Beluister ook | Democratie is taboe in Bakoe

Nooit goede vrienden geweest

Sinds het uiteenvallen van de Sovjet Unie in 1991 leven de twee voormalige Sovjetrepublieken in de Kaukasus op voet van oorlog met elkaar. Inzet van de strijd is de etnisch-Armeense enclave Nagorno-Karabach dat zich in 1991 onafhankelijk verklaarde en dat door beide landen wordt geclaimd. Hoewel in 1994 een staakt-het-vuren werd overeengekomen, beschuldigen Azerbeidzjan en Armenië elkaar regelmatig van aanvallen rond Nagorno-Karabach en langs de afzonderlijke Azerbeidzjaans-Armeense grens.

Beluister ook | Fluwelen revolutie Armenië is aantal traps-raketten

Internationale zorg

Vanuit het buitenland is met zorg gereageerd op de Kaukasische escalatie. EU-president Charles Michel: 'De militaire actie moet dringend stoppen om verdere escalatie te voorkomen'. Michel roept beide partijen op onmiddellijk en zonder voorwaarden terug te keren naar de onderhandelingstafel. Ook de Franse regering roept op tot dialoog. Frankrijk is samen met de VS en Rusland mede-voorzitter van de zogeheten Minsk-groep, die bemiddelt tussen het christelijke Armenië en het islamitische Azerbeidzjan.

De drie covoorzitters van de Minsk-groep onder de paraplu van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) laten in een verklaring weten bezorgd te zijn over de 'grootschalige militaire acties' langs de zogenoemde contactlijn. 'We veroordelen het gebruik van geweld krachtig en betreuren het zinloze verlies aan levens, onder wie burgers.' Het trio roept de strijdende partijen op te onderhandelen over een duurzame oplossing van het conflict.

Rusland, traditioneel op de hand van Jerevan, riep op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en het begin van besprekingen om de situatie te stabiliseren. Ankara waarschuwde daarentegen Armenië direct te stoppen met 'provocerende' vijandelijkheden die 'de regio in vlam zullen zetten'. De Turkse minister van Defensie Hulusi Akar zei Azerbeidzjan met 'alle middelen' bij te staan.

Gerelateerde artikelen